Svenskt guld i lag-EM

Det blev svensk guld när lag-EM i Optimist avgjorde i helgen i norra Italien. Varje lag består av fyra unga seglare och i det svenska laget var två av dem från KSSS.

EM i lagsegling för Optimistjollar ordnas i augusti varje år på Lago di Ledro i norra Italien. De 16 bästa nationerna under föregående års Europeiska mästerskap i Optimistjolle är kvalificerade att delta. Laget skall bestå av två killar och två tjejer. Till Sveriges lag var Calle Lindbom LDSS, Hugo Liljegren KSSS, Martina Carlsson LESS samt Lova Forssen KSSS uttagna av coach Emil Malmström som varit med under förberedelser innan avresan, samt på plats i Italien tillsammans med coach Joel Wall.

EM inleddes i tisdags med en första ”round robin” där samtliga lag möttes en gång. Sverige seglade stabilt och var i ledning när samtliga matcher genomförts och resultaten summerades.

De åtta bästa lagen gick vidare till en andra ”round robin” och team Sverige fortsatte starkt och behöll ledningen även efter den andra omgången tätt följda av Turkiet, Spanien och Tyskland som alla därigenom var vidare till semifinal.

I egenskap av ledare mötte Sverige Tyskland i semifinal. Det blev mycket tuffa matcher och efter 2-1 till Sverige väntade Turkiet som vann den andra semifinalen.

Finalen blev också en jämn kamp där Sverige vann den inledande matchen och Turkiet den andra. Slaget om EM-titeln avgjordes därigenom i den tredje och sista finalmatchen, där Sverige slutligen genom en fantastisk laginsats kunde bärga EM-titeln.