Underläge för Artemis Racing i utmanarfinalen

Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge föll överbord under dagens sista race på Bermuda. Misstaget gav en poäng till Nya Zeeland som nu leder utmanarfinalen av America’s Cup med 2-1 i matcher.

Efter gårdagens drama där Artemis Racing säkrade avancemang i America’s Cup lättade vinden till cirka 6 sekundmeter när utmanarfinalen mot Nya Zeeland inleddes.

Svenskbåten fick en bra start i första matchen. Men motståndarna seglade om på det första kryssbenet och tog kommandot över matchen efter att Artemis Racing seglade utanför banbegränsningen och fick ett straff.

– Förutom det misstaget seglade vi bra, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge. Ombord kan jag se siffror som räknar ner avståndet vi har till bangränsen och en liten vindby gör att avståndet försvinner snabbt. Vi gjorde en felbedömning och det kostade oss matchen.

Match två inleddes med ytterligare en bra start av Sverige, som lyckades tryck bort Nya Zeeland på första benet och ta ledningen. Tack vare perfekta manövrar, där svenskbåtens skrov inte nuddade vattnet en enda gång fram till målet, kvitterades poängen till 1-1.

– Vi är väldigt nöjda med den matchen och efter en bra start gav vi dem aldrig en chans att komma tillbaka, säger Nathan Outteridge.

I sista matchen för dagen var det återigen Artemis som har mer fart på första benet. Det svenska laget hade en knapp ledningen men Emirates Team New Zealand utmanade på sista kryssen. I en avgörande vändning tappade då skepparen Nathan Outteridge fotfästet och föll över bord när han sprang från ena sidan av båten till den andra. Nya Zeeland tog ledningen och Artemis hade ingen chans att komma tillbaka.

– Det var ett snöpligt slut på dagen och framförallt för Nathan men som tur är gick allt bra utan skador, säger Andreas Axelsson som seglar som grinder ombord på Artemis Racing. 

– Vi får ta med oss det vi gjort bra idag och vi seglade väldigt bra annars. Det är början på en lång final och det är många matcher kvar. Vi kommer kämpa hela vägen fram och hittills har vi varit det laget som överraskat mest. 

– Vi har gått genom Nya Zeelands tidigare starter i tävlingen i detalj. Vi har en klar bild av hur vi vill starta matcherna, jag tycker vi följer planen väl och idag vann vi tre av tre starter. Det är skönt att ta med sig inför imorgon.

Finalen i utmanarserien avgörs i bäst av nio matcher. Vinnaren får möta Oracle Team USA i America’s Cup-finalen som avgörs 17-27 juni i bäst av 13 matcher. Seglingen fortsätter imorgon och kan ses i direktsändning på TV4 Sport och www.cmore.se 

Officiella resultat lördag 2017-06-10

Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs – Finals

Match 1
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  0-1

Match 2
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  1-0

Match 3
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  0-1

Scoreboard:
Artemis Racing (SWE) – 1p
Emirates Team New Zealand (NZL) - 2p