Välbesökt America's Cup-kväll

KSSS hade finbesök på tisdagskvällen när Artemis Racings frontfigurer Iain Percy och Nathan Outteridge berättade om America's Cup-äventyret på Bermuda inför cirka 150 förväntansfulla KSSS-medlemmar.

KSSS hade tillsammans med partnern Bluewater bjudit in till en medlemskväll på Klubbarnas Klubb på Djurgården. En lokal som kan husera cirka 60 personer. Men ganska snabbt konstaterades att lokalen var alldeles för liten för att alla som ville lyssna på Iain och Nathan skulle få plats. Därför flyttades träffen till Nya Djurgårdsvarvet och Sveasalen.

Artemis Racing, som seglar för KSSS, gick hela vägen till utmanarfinalen i Louis Vuitton Cup 2017 där de besegrades av Team New Zealand – som till slut vann America’s Cup. Detta är den hittills största framgången för ett svenskt America’s Cup-projekt och det var också den resan som Iain och Nathan berättade om.

Resan startade egentligen redan 2006 när Torbjörn Törnqvist bestämde sig för att utmana om America's Cup. Men Iain och Nathans historia handlade mest om de senaste fyra åren – från sortin ur Louis Vuitton Cup i San Fransisco 2013 fram till förlusten i utmanarfinalen 2017 och själva matchen mot Nya Zeeland.

De pratade givetvis mycket om racing men också om teknologin bakom foilande katamaraner och om det fantastiska teamet på över 100 personer – varav en fjärdedel var svenskar. Publiken fick också höra om många intressanta lärdomar, framtidsfrågor och reflektioner på hur Sverige ska ta hem America's Cup i framtiden.

Hur det blir med en framtida satsning för Torbjörn Törnqvist mot Americas Cup 2021 är ännu inte bestämt. Torbjörn har själv sagt att han vill avvakta nyzeeländarnas beslut om hur tävlingen kommer att se ut och vilka båtar som ska användas innan han tar ett beslut.

- Vi får se, jag har inte bestämt mig än. Det beror lite på format och hur det hela kommer att läggas upp. Det är klart att om förutsättningarna finns där och det blir ett bra upplägg så är det möjligt att vi gör det igen men inget är bestämt idag, sa Torbjörn Törnqvist i en intervju för två veckor sedan.