Varm och välseglad Saltsjöbadsregatta

I strålande sol och lätta vindar seglades KSSS klassikern Saltsjöbadsregattan. Under helgen bjöds det på vackert väder och underhållande segling i de tre deltagande klasserna, Neptunkryssare, Folkbåt och Express.

Sjöfröken II dominerade Neptunkryssarklassen medan Hugolina var snabbast bland Folkbåtarna och Skumpan tog hem första platsen ibland Expresserna.

Dagarna, som har varit mycket varma, har kännetecknats av högt tempo, duktiga seglare och funktionärer samt bra banor och schyssta starter. I Neptunkryssareklassen seglade Sjöfröken II, med Göran Haglund som skeppare, väldigt övertygande och vann fyra av de fem racen. Tvåa kom Staffan Eklunds New Life medan tredje platsen kneps av Richard Holmlund och Passepartout. Sammanlagt deltog nio båtar i klassen. 

I Expressklassen bestod startfältet också av nio båtar och den utvecklades till en riktig rysare i uppgörelsen mellan Kristoffer Harmarks Skumpan och Maria Movins 700. Till sist blev det dock Kristoffer Harmark med besättning som drog det längsta strået medan Burken som styrdes av Andreas Carlsson kom trea.

Även Folkbåtsklassen bjöd på mycket jämn segling. Startfältet, som var helgens största, bestod av elva båtar och det var först i det femte och sista racet som Hugolina, med Hobbe Wärnegård som skeppare, kunde säkra första platsen framför Ola Zetterbergs Amanda. Tredje platsen gick till Grådask som styrdes av Åke Ljungqvist. 

Saltsjöbadsregattan sammanföll i år med 75-årsfirande av Svenska Folkbåtsförbundet och på lördagskvällen samlades alla för ett trevligt mingel. Bland andra deltog Saltsjöbadsregattans tävlingsansvarige Jörgen Sundelin och KSSS ordförande Staffan Salén. 

Nästa KSSS-regatta är Sandhamn Open Hav & Ban som går av stapel 9–11 juni. 

Missa inte resultat och bilder nedan.

Text: Linnea Hedberg