Fia Fjelddahl femma på Para-VM

Fia Fjelddahl slutade på en stark femteplats när Para-VM avgjordes på Lake Michigan i USA. Det är 19-åriga Fias största kappseglingsframgång – hittills.

Inför medaljracet, där de tio bästa av de 39 deltagarna i den öppna klassen 2.4 Norlin OD fick segla, låg Fia femma efter serien 10-9-1-22-5-6 i de sex racen. Även om det ”bara” blev en åttonde plats i finalen, som började med mycket lätta vindar för att avslutas i cirka fem m/s, så slutade hon femma totalt.

- Trots att Lake Michigan är gigantisk så är den väldigt skiftig och vi hade alltid pendlande skift på 10–15 grader, vilket jag är van vid från lilla Aspen där hemma. Vi hade inte så mycket vind och väldigt stora vågor – Marstrandsstora – så genom att jag gjorde superbra starter och hade is i magen lyckades jag göra många bra seglingar, däribland en första placering, berättar Fia.

Sheboygan i Wisconsin, 25 mil norr om Chicago, har bjudit på en vecka med både lätta och mer hårda vindar. För Fia har det framför allt varit en lärorik regatta eftersom hon har fått klara sig helt på egen hand. Utan coach, tränare eller annan stöttning.

- Det här verkligen varit superkul här. Det beror mycket på att jag inte haft någon svensk att prata med, så jag fick bli kompis med alla andra. Och Parafältet är det trevligaste och roligaste umgänge man kan ha, säger Fia.

Nästa Para-VM avgörs i spanska Puerto Sherry i juni 2019.