Flera idrotter framgångsfaktor för Julia

Hon tror stenhårt på att en del av framgången är att hålla på med flera idrotter och råder unga seglare att göra detsamma. - Det har alltid präglat min vardag och gjort idrotten till något roligt snarare än ett måste, säger Julia Gross.

Foto: Niklas Axhede

Julia Gross, KSSS är 26 år och sedan 2013 landslagseglare i 49er FX i Swe Sailing Team. Trots att hon är uppvuxen i en passionerad seglarfamilj i Saltsjöbaden var inte segling det självklara valet.
- Jag höll på med allt som gick. Fotboll, dans, squash, segling och gymnastik. Det fanns inget innebandylag för tjejer så jag startade ett. Sen ville vi testa cheerleading så då körde vi det på en av träningarna i veckan, berättar Julia Gross.


Att ha roligt är den vanligaste anledningen till varför unga idrottar och många framgångsrika elitidrottare vittnar om att det var just variationen av idrotter som skapade glädjen. Det stämmer också in på Julia.
- För mig har idrott alltid handlat om gemenskap. Jag hade kul med mina kompisar och vi gick in och gav järnet tillsammans. Seglingen för mig är en livsstilssport och gemenskapen har varit en väldigt central del i mitt utövande. Men jag tycker att det är bra att ha olika sammanhang och idrotter för att byta gäng och miljö, säger hon.

Läs hela artikeln från Svenska Seglarförbundet här