Lördag: Tre olika race kommer loss

I dag lördag går starten klockan 12.00 för inomskärsseglingen ÅF Inshore Race. Start intill Fjäderholmarna och en bana som går via Nacka Strand, Lidingö, Djurgården med mål vid Kastellholmen i centrala Stockholm. Banan beräknas ta 3-4 timmar att segla. Vädret är halvklart, cirka 4-8 m/s och nordliga vindar.

Det blir totalt fem starter med totalt 60 deltagande båtar. Start 1-3 är från minsta till största enskrovsbåt. Start 4 är för flerskrov, start 5 för deltagarna i Nord Stream Race.

Bland enskrovsbåtarna märks välkända namn som till exempel Carbonara, DataCom och Amarone liksom Regina 2.0, världsomseglaren Take Off och klassikern Bacchant. De fem stora Swan 50-båtarna som deltar i Nord Stream Race startar i anslutning till de andra men har en egen bana.

Samtidigt körs en jollekappsegling, ”Lilla ÅFOR”, med närmare 50 Optimist- och Hansajollar. Här är det ungdomar i åldern 8-15 år som tävlar runt Skeppsholmen, ett sätt att få de yngre att fångas av tävlingsglädjen kring ett stort arrangemang med mycket publik. Det är ett nytt inslag, ett treårsprojekt som KSSS tar initiativet till.