Sista blogginlägget – En sammanfattning av de gångna sju åren!

Detta har gjorts lite här och var men tänkte sist och slutligen även i bloggen sammanfatta vad vi haft för oss de gångna sju åren. Här är några saker som jag tycker att vi kan vara särskilt stolta över:

Att satsa på framtiden - Ungdoms- och träningsverksamheten

Detta kanske det viktigaste vi gör, att locka nya generationer till seglingen, och här har vi ett stort ansvar att det blir bra.

Då kan man vara särskilt nöjd över förbättringen av vår lägerverksamhet. Jag har skrivit mycket om detta genom åren men genom en proffsigare rekryteringsprocess av ledare samt bättre utbildning och värdegrundsarbete har kvaliteten ökat markant. Eftersom sällskapet har över 1000 barn och ungdomar på läger och i träning varje år har vi en viktig uppgift att bibehålla dem i verksamheten och utveckla deras intresse för segling.

Och visst är det fantastiskt att vi säljer ut många av lägren direkt på nyårsnatten. Vi har också utökat antalet konfirmationsläger från 2 till 3 för att möta efterfrågan men det är ändå ett betydligt större tryck än vi kan möta.

Träningsverksamheten i Saltsjöbaden och Ranängen har aldrig varit mer omfattande och idag är det över 300 personer som är aktiva här. Ett resultat av detta är att vi idag har Sveriges mest framgångsrika optimistjolle-team.

Elitsegling – det går bra nu!

Den dubbla Americas Cuputmaningen genom Torbjörn Törnqvists Team Artemis har naturligtvis varit en stor höjdpunkt för KSSS och för svensk segling i stort. Förutom stoltheten utmaningen skänkt oss har vi också kunnat skicka över ett antal av våra unga lovande seglare för att vara aktiva ombord på båtarna eller runt projektet. Helt fantastiskt.

En annan given höjdpunkt är ju Fredrik Lööfs och Max Salminens OS-guld i Starbåt 2012. Enda smolket i glädjebägaren var att de inte fick bragdguldet, något som än idag framstår som svårbegripligt.

Vi har genom Niklas Zennström vunnit bland annat Fastnet Race, Mini Maxi VM och TP 52 VM, kanske några av de mest konkurrensutsatta startfält man kan ge sig in i.

Vi har också vunnit en uppsjö av VM-medaljer, EM-medaljer och SM-guld i både bankappsegling och havskappsegling. KSSS har vunnit Mästarnas Mästare fler gånger än inte och Allsvenskan i Segling två gånger av tre. Det sistnämnda evenemanget har varit väldigt lyckat och inte minst påvisat att det finns duktiga seglare i i snart sagt varenda vik runt om i landet.

Slutligen har vi sedan 2011 genom särskilda insamlingar kunnat stötta våra elitseglare i deras satsning mot bland annat OS med totalt 18 Mkr.

Bygg, bygg, bygg!

KSSS har de gångna sju åren investerat 30 Mkr utan att ta en krona i lån. Vi ha också genom Telegrafholmsbygget tillskansat oss anläggningar i form av servicehus och bryggor till nästan samma värde. Därtill gav Telegrafholmsprojektet ett kapital som vi har fonderat.

De 30 miljonerna har genererats dels genom överskott i verksamheten och dels genom generösa donationer. Därmed har vi bland annat kunnat bygga ett nytt servicehus i Sandhamn och ett på Lökholmen (klart till sommaren), ett nytt klubbhus och ny hamnplan i Ranängen i Djursholm, ny hamnplan, ny regattahamn och renoverade omklädningsrum i Saltis, renovering av Sjövillan och mycket annat.

Allt detta har möjliggjorts av ett enormt arbete av både ideella krafter och kansliet. Jag vill här särskilt tacka Göran Edin som efter sina 6 år som ordförande i Intendentkommittén med rätta borde kunna titulera sig storbyggmästare.

Att sticka ut hakan - Kappseglingar och arrangemang

Här måste jag först lyfta fram ÅF Offshore Race. Första starten inne i Stockholm gick av stapeln 2011, mitt första år som ordförande. Det var många som var skeptiska till förändringen (vilket ju är den reaktion förändringar inte sälla utlöser), men i retrospektiv går det inte att beskriva förändringen som något annat än en succé: antalet startande båtar är betydligt fler, intresset för arrangemanget bland allmänhet och media har ökat exponentiellt och arrangemanget genererar nu en vinst istället för en förlust. Tack ÅF för att ni gav oss modet att prova något helt nytt.

Vi har återupprättat Sandhamnsregattan som en mästerskapsregatta och en mycket populär Classicregatta på vad många tycker är Sveriges bästa kappseglingsvatten utanför Sandhamn.

KSSS Olympiska Regatta är en av de saker som värmer ett ordförandehjärta mest. I år var det cirka 520 jollar från i stort sett hela Nordeuropa som samlades, Sveriges största kappsegling. Genom en herkulisk insats av ideella krafter och kansliet klarar vi år efter år av att inte bara arrangera regattan utan att göra den bättre och bättre.

Totalt brukar vi ordna cirka 15 kappseglingar per år och min värld borde vi få Seglarförbundets pris för bästa kappseglingsarrangör varje år. Men det vore kanske tråkigt för det andra klubbarna…

Klubbkänsla och medlemsnytta

Det var rubriken på min allra första ledare i KSSS för 7 år sedan. Och även här har vi rört oss framåt. Antalet sociala aktiviteter har ökat kraftigt, inte minst genom vår tillgång till Klubbarnas Klubb på Djurgården men också genom alla de möjligheter som står oss till buds till exempel i samband med ÅF Offshore Race.

Något som också bidragit till att underblåsa Klubbkänslan är att vi tre gånger under de senaste 7 åren (de tre gånger som undersökningar gjorts) hamnat på listan över världens 10 ledande segelsällskap. Man har där bland annat lyft fram vår förmåga att få fram nya seglare i världsklass, vår höga aktivitetsnivå, vår ungdomsverksamhet, Gotland Runt/ÅF Offshore Race och därtill naturligtvis att vi är världens näst största och femte äldsta segelsällskap. What is there not to love?

En annan bidragande faktor till klubbkänslan är vår förbättrade kommunikation med ett ökat nyhetsflöde, bättre hemsida och med sociala medier som en allt viktigare kanal.

Och vad gäller medlemsnytta har vi utöver det uppenbara som lägre pris i hamnar, förtur till läger och utskick av KSSS-aktuellt och årsbok också upprättat en stor mängd samarbeten där du som medlem kan få rabatter. Det är bara att börja botanisera.

Det blev ett långt inlägg men det beror på att vi gjort mycket!

Trots att samhället förändrats på alla tänkbara sätt sedan KSSS grundandes 1830 kan vi känna en stolthet över att vi lyckats hålla oss relevanta och intensivt aktiva vilken vår omfattande verksamhet är ett bra bevis på.

Tack till alla ideella krafter, kansli och medlemmar som gjort den utvecklingen möjlig!


Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet