SRS Classic: Pani överlägsen

SK-30:an Pani med Janne Nystedt och besättning, VSS, blev totalvinnare i årets upplaga av Sandhamnsregattan by Bluewater i SRS Classic-klassen. Pani vann två av tre delseglingar och slog därmed KSSS-teamen Saga, en Int. 5m, Anders Bäckström, tvåa och SK-95-an Marga, Mia Widstrand, trea bland drygt 20 deltagande båtar. Totalt kördes tre race varav två idag lördag.

På lördagen var det stabila sydliga vindar på 9-10 m/s som genomfördes i två race, det första på en bana om cirka 9 nm. Den gick från Skanskobb, Sandhamn via Eknösundet och till mål vid det anrika Gastholmsgrund på Kanholmsfjärden. Den andra banan var ungefär dubbelt så lång med start vid Gastholmsgrund, en ”djungelbana” på Kanholmsfjärden och därefter kortades den vid Farfars Grund.

Fördäcksgasten på Ballad, Patrik Salén, en av dem som drivit frågan om fler kappseglingar för klassiker, kommenterar:

”Härligt med två race idag och en spännande upplevelse med två starter i två klasser och utan incidenter. Rättvisa förutsättningar med solsken och hårdvind. Tävlingsledningen fattade rätt beslut att inte segla i går fredag. Så fick vi ta igen det i dag. Ser man till prislistan är det intressant att konstatera att vårt handikappsystem fungerar, det vill säga, att små och stora båtar verkligen kan matcha varandra och att vi får en rättvis segrare.”