Tävlingsledaren: ”Det blir nog en snabb resa!”

– Det ser ut som väldigt bra förutsättningar inför starten i dag och många lag kommer antagligen klara av banan snabbare än vanligt, säger Håkan Andersson, tävlingsledare för ÅF Offshore Race.

– Seglingen ut genom skärgården kommer att bli fantastisk. Passera Waxholm och Rindö genom det smala Oxdjupet, runda av styrbord mot Lindalssundet, passera sandö Sugga, nå fram till Sollenkroka och sen äntligen på lite vida vatten på Kanholmsfjärden. Men sedan kommer det bli en tuff resa ut mot Almagrundet och ner söderut på utsidan av Gotland med sannolikt grov sjö och vind över tio sekundmeter. När båtarna kommer ner till Hoburgen ska de vända och kryssa tillbaka i samma slags väder. Som prognosen ser ut nu kommer det vara vind fram till tisdag natt och efter det kan det avta successivt.

I år finns det fler kvinnliga besättningar är någonsin tidigare. Därför delas det också ut ett pris till bästa kvinnliga besättningen i tävlingen. Emely Hagen och Anna Drougge seglar double handed, det vill säga att de bara är två personer i besättningen. Sinsemellan har de seglat tävlingen 35 gånger och båten de seglar på är en Figarro II som heter Williwaw.

– Vi siktar på toppen både i vår klass och i den totala resultattavlan. Double-handed är en större utmaning för man måste jobba ombord hela tiden, säger Emily Hagen, skeppare på Williwaw.

– Det är jätteroligt att det blir fler kvinnliga deltagare och kul att det går åt rätt håll men vi är fortfarande för få.

Så följer du ÅF Offshore Race

Under söndagen kommer startdagen för ÅF Offshore Race att direktsändas. SolidSport producerar i samarbete med Hamnen.se en tio timmar lång livesändning som drar igång kl 10:00 från Skeppsholmen. Sändningen publiceras på Hamnen.se men kan också ses på www.solidsport.com/afor.

Du kan följa varje enskild båt och dess placering under hela tävlingen genom att gå in på webbsidan.