44Cup och VM i Marstrand 2019 drar igång

I morgon, onsdag, inleds årets upplaga av 44Cup Marstrand. Och förutom att vara en del i 44Cup så har årets regatta även VM-status. Under fyra intensiva kappseglingsdagar möts några av världens bästa seglare på vackra Marstrandsfjorden där de svenska färgerna försvaras av Artemis Racing.

Ombord på Artemis Racing finns bland andra dubble olympiske mästaren, britten Iain Percy, samt svenske Anders Ekström, bronsmedaljör i OS i Beijing 2008 - givetvis tillsammans med skepparen Torbjörn Törnqvist.

- Jag kan knappt vänta tills VM ska starta. Jag kom till och med hit till Marstrand en dag tidigare, vilket överraskade hela teamet, säger Torbjörn Törnqvist och skrattar.

Förutom att det är svenska hemmavatten så står även en VM-titel på spel i årets regatta vilket ökar spänningen och statusen. Och Torbjörn hoppas givetvis på seger.

- Vi kommer alltid hit med inställningen att vinna. Fast det gör å andra sidan alla andra också. Men visst är det extra trevligt att segla bra hemma. Vi gjorde det bra här i fjol då vi var tvåa och vi hoppas det blir ännu bättre i år, säger han.

Det är åttonde året som 44Cup arrangeras i Marstrand och i år finns nio båtar från sex nationer på startlinjen. Det svenska intresset kommer givetvis att riktas mot Torbjörn Törnqvist och hans Artemis Racing.

De två första regattorna i cupen har båda avgjorts i Adriatiska havet i Montenegro och Kroatien. Nu väntar helt andra förhållanden. Marstrandsfjorden kan snabbt skifta ansikte. Strålande solsken kan snabbt övergå i hällande regn och långa dyningar kan lika snabbt bytas till krabb sjö vilket gör Marstrandsfjorden till en stressfylld kappseglingsarena. Det mesta pekar dock på fina förhållanden den här gången med mycket sol och vindar runt 3–7 m/s.

Artemis Racing 

Torbjörn Törnqvist (SWE) - Owner / Driver
Andy Horton (USA) - Tactician
Iain Percy (GBR) - Main trimmer

Jon Gundersen (NZL) - Headsail Trimmer
Anders Ekström (SWE) - Offside Trimmer
Stu Bettany (NZL) - Pit
Richard Percy (SWE) - Grinder
Piet Van Nieuwenhuijzen (NED) - Bow 

Fotograf: Nico Martinez.

Text: Mats Olsson, Svenska Seglarförbundet