Christian Hardings team ska ta hem segern i Nord Stream Race

Tävlingen Nord Stream Race avgörs 23 juni-5 juli. Fem båtar från fem länder deltar i racet och besättningarna på de 50-fots Swanbåtarna kämpar om äran på sträckorna Kiel – Köpenhamn – Stockholm – Helsingfors och målgång i S:t Petersburg. Sverige representeras av Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Skipper på den svenska båten är Christian Harding, 34 år ung – och mycket erfaren. Det är hans andra start i tävlingen, och förhoppningarna i årets race är stora. Detta är dessutom en viktig del i svensk seglings framtid.

Christian har mycket överfyllda dygn nu. 17-timmars dagar av träning och planering, och nästa lediga helg skymtar han en bra bit in i oktober. Men den tuffa och målmedvetna satsningen ska ge resultat. Har fått ihop en ung besättning. Medelåldern är cirka 25 år och består av både killar och tjejer. Prio ett är att vinna i Nord Stream Race.

Men Christian tänker även längre framåt. Här ska framtiden byggas för svensk offshoresegling.

- Det har blivit ett åldersmässigt glapp inom svensk offshore racing och det ska vi nu se till att ändra på. Nord Stream Race är en svår och intressant tävling. Jag ser det lite som ett litet Volvo Ocean Race, säger Christian Harding

- Har fått ihop en härlig besättning där alla kompletterar varandra. Alla är entusiastiska, mycket kompetenta och båtmodellen lockar dem att vara med i besättningen. Förhoppningarna är stora att vi ska kämpa om totalsegern i år.

Besättningen är 9 man stark på varje ben plus en boatcaptain. Sju av dem är med på varje ben – men två byts ut. Det ökar chansen till detta blir en stark utbildning och dessutom att ha fler tjejer med i besättningen.

-        Vi har en yngre besättning än de andra teamen. Det blir en härlig utmaning eftersom varje land har mycket starka seglare ombord. Tacksam för att idén med yngre besättning och att dessutom se detta som en viktig utbildning har tagits så väl emot av KSSS, säger Christian Harding.

Seglarfest på Skeppsholmen

Delstoppet i Stockholm blir en härlig seglarfest. Målgången är i Sandhamn den 27 juni. Men direkt seglar båtarna till in till centrala Stockholm. Centrum är Skeppsholmen mitt emot Kungliga Slottet. Där väntar under dagarna tre mycket underhållning, VIP-fest, möjligheter att besöka båtarna, In Port Race med gäster ombord och mycket annat.

- Det sociala är en viktig och rolig del i den här typen av tävlingar. Det är ju här vi kan ge tillbaka till de som satsar på vår sport, och dessutom bidra till att fler väljer seglingen som sin sport, säger Christian Harding.

Den 30 juni är det sen start för tredje delsträckan till Helsingfors. Starten sker då samtidigt med ÅF Offshore Race.

Tävlingen Nord Stream Race har devisen att ”Knyta samman länderna kring Östersjön genom sport”  - men även kultur. De fem deltagande klubbarna kommer från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland och är mästare i sina respektive nationella ligor. Huvudorganisatör är S:t Petersburg Yacht Club.

Ekonom, jurist – och proffsseglare

Christian har seglingen i blodet. Hans pappa var seglare, och redan vid 6 veckors ålder var den unge Christian med vid Kieler Woche. Där träffade han bland annat seglingslegendaren Paul Cayard, som redan där sa till Christians pappa att det här skulle bli en storseglare.

Nu 34 år ung, 220 seglingsdagar om året. Han har hunnit fått både jurist-  och ekonomutbildningar väl inpluggade i huvudet, och dessutom 10 års arbete på advokatbyrå. För att fylla ut högst eventuella tidsluckor ägnar sig även åt uthållighetskamper som Ultramarathon och Vasaloppet.

Som goda egenskaper nämner han ”Fokus” och bra på ”multi-tasking”. Bara att hålla med, och dessa egenskaper får han stort utrymme för i det liv han lever – och de ambitioner han har. Han drömmer han om att en dag få segla i The Ocean Race (fd Volvo Ocean Race).

Men nu är det 120 procent fokus på Nord Stream Race. Startkanonen smäller snart, och då är Skippern och hans besättning redo.

Text: Joachim von Stedingk

Foto: Christian Harding och Nord Stream Race