KSSS trea i Nord Stream Race

Team Danmark vann den fjärde och sista sträckan mellan Helsingfors och S:t Petersburg i Nord Stream Race före Team Ryssland och Team Sverige - men den ryska båten vann tävlingen totalt med den svenska på tredje plats.

Det var tuffa förhållanden även på den fjärde och sista sträckan med hårda vindar - och det höll på att sluta med förskräckelse. En besättningsman på den tyska båten var på väg överbord, men lyckades i sista stund få tag i relingen och kunde hjälpas upp på båten igen.

Sverige representerades av KSSS, Kungliga Svenska Segelsällskapet, med skepparen Christian Harding. Han har satsat på en ung besättning för att hjälpa den att skaffa erfarenhet och därmed lyfta svensk havskappsegling. Harding och hans besättning hade seglen inställda på seger i tävlingen totalt, men det blev till slut alltså en tredjeplats totalt. Det kunde sett helt annorlunda ut om inte den finska båtens protest vid Inshore-seglingen i Stockholm i lördags hade gått igenom. Den förpassade det svenska teamet från högst upp på prispallen till en femte och sista plats. 

KSSS besättning:
Oscar Egnell
Emil Forsgren
Christian Harding
Rebecka Harding
Måns Holmberg
Marcus Höglander
Cecilia Jansson
David Jonsson
Gustav Löwing
Axel Munkby
Sandra Sandqvist
Oskar Sömermaa
Nils Åkervall

Kappseglingstävlingen Nord Stream Race har avgjorts årligen sedan 2012. Den startar i Kiel och går i mål i S:t Petersburg - med stopp i Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors. Tävlingen arrangeras av S:t Petersburg Yacht Club. Båtarna är fem likadana 50-fots ClubSwan och seglas av besättningar från kappseglingsklubbar som vunnit sina respektive nationella ligor - i KSSS fall Allsvenskan Segling. Devisen för tävlingen är att ”förena länderna runt Östersjön genom idrott”.