Mästerskapsregattan drar igång – SM för ORCi klassen

I år visar KSSS Sandhamnsregattan by Bluewater upp det bästa med kappsegling. Traditionsrika och vackra klassiska båtar samsas med elitsatsande moderna havskappseglande ORCi-båtar. Vi ser fram emot några fantastiska seglingsdagar i Sandhamn den 8 –10 augusti som omfattar ett internationellt SM för ORCi-båtar och den årligt återkommande Classic-tävling, sista inslaget av fyra race i Baltic Classic Master Cup.

Sandhamnsregattan, som arrangerades första gången 1897, omfattar sedan ett par år två tävlingar, dels Classic-klassen som seglar traditionsenliga program med första start på torsdagen den 8 augusti kl 12. De seglar distansbana alla tre dagarna. Varje år bjuder också KSSS in till en mästerskapsregatta och i år är det Svenska Havskappseglingsförbundet som bjudit in till Internationellt SM i havskappsegling och den seglas i ORCi klassen. Mästerskapet är också ett tänkt genrep för såväl svenska och internationella seglare och för funktionärer som ska delta på EM i havskappsegling som seglas i Oxelösund kommande vecka. Tävlingarna startar med bankappsegling på torsdag kl 13 för att senare samma kväll ge sig ut på en distanskappsegling över natt med målgång på fredag morgon. Fredag eftermiddag är det bankappsegling utanför Sandhamn och därefter en välförtjänt aftersail. På lördagen avslutas årets SM med tre bankappseglingar. Flera av ORCi-besättningarna ska därefter fortsätta ner till Oxelösund för att segla EM för ORCi som inleds redan på söndagen.

”Det är bra att vi har kunnat attrahera cirka 40 båtar i de båda klasserna”, säger Johan Rockström, ordförande i Bankappseglingskommittén. ”Vår ambition har varit att befästa Sandhamnsregattan som den bästa Classicseglingen i Sverige och att årligen kunna ordna ett internationellt mästerskap.

”Bland deltagarna i Havskappseglings SM ska det bli spännande att se Mats Bergryds nya Ladykiller 4 som gör tävlingspremiär fast den mest efterlämgtade efterlängtad comebacken gör nog ändå R10:an Itaka som är tillbaka i tävlingssammanhang för första gången på två år efter en omfattande renovering”, avslutar Johan.