Max och Johannes fick var sin topp tre

Max Salminen och Johannes Pettersson var båda topp tre i tisdagens första race i Finnjolle-VM på Port Philip Bay i Melbourne. Men i dagens andra race gick det sämre, då Johannes blev 19:e båt och Max diskades för tjuvstart.

- En bra dag på vattnet med ett riktigt bra race och ännu ett godkänt race. Jag startade bra i båda racen men missade ett stort högervrid i det andra, så jag fick kämpa mig upp genom fältet. Det är viktigt att hålla bra ”lanes” och hålla fas med skiften. Men överlag är jag nöjd med min prestation och så hade jag bättre fart på undanvinden idag, säger Johannes som avancerade från 13:e till elfte plats i totalen.

Båda svenskarna började alltså dagen lysande då Max var tvåa och Johannes trea. I mål hade de endast regerande världsmästaren Zsombor Berecz från Ungern framför sig. I det andra racet för dagen var Max lite för snabb i starten:
- Jag har stora problem med starterna. Efter tre dåliga starter drog jag slutsatsen att jag måste vara mer offensiv. Och i fjärde raset drog jag, som enda båten, på mig en tjuvstart. Men jag seglar upp mig hela tiden fortfarande, säger Max som föll tre placeringar i totalen och är 27:a just nu.

Precis som på premiärdagen blev det en timmes väntan på vind innan en sydlig bris runt 3–4 m/s gjorde att fältet kom iväg. Men sedan dog vinden och även dagens andra race blev försenat innan den kom tillbaka runt 4–5 m/s och dagens andra race kunde genomföras – och först kl. 19 var båtarna tillbaka i land.
I topp har nyzeeländaren Josh Junior tagit en bra ledning efter att blivit femma och etta i tisdagens två race.

Text: Mats Olsson
Foto: Robert Deaves

Läs mer