Rapport från Monaco Classic Week

Monaco Classic Week är en av de främsta regattorna inom klassikervärlden, vid sidan av Regatta Royale Cannes och Voiles St -Tropez, St -Tropez. I år var dessutom de så kallade meter-båtarna med för första gången, dvs 15mR, 12mR, 8mR och 6mR. I den sistnämnda klassen var KSSS-seglaren Fredrich Dahlman taktiker ombord på den vinnande båten Mecara. Den svenska helrenoverade jakten ”Ester” gjorde en strålande debut och fick motta inte bara stående ovationer från publiken utan också La Belle Restoration Prize som delades ut av Furst Albert av Monaco

Till Monaco Classic Week skeppas båtar både från USA och England för att se, synas och visa upp sina topprenoverade, riktigt stora jakter som seglas under Medelhavsregeln CIM.

Furst Albert själv seglade den helrenoverade 15mR ” Tuiga” tillsammans med en besättning av Yacht Club de Monacos juniorer.

Alla arrangemang på YCdM är av toppklass inklusive mycket kompetenta tävlingsledningar och i år tävlades på 2 Banor. Årets tävlingar präglades av extremt lätta vindar och enbart 2 delseglingar av totalt inplanerade 8 kunde tråkigt nog genomföras.

6mR klassen vanns av 6mR SUI - 45, en Sparkman & Stevens ritad från 1954, vid namn Mecara, med KSSS medlemmen Fredrich Dahlman som taktiker ombord, som vann båda första dagens seglingar och de facto ledde även de andra seglingarna då de avbröts.

KSSS medlemmen Fredrich Dahlman är 6mR Världsmästare från Cowes 2007 med egna KSSS båten Fågel Blå, och 6mR Europamästare med SUI - 74 Nivola i La Trinite 2018, samt en av initiativtagarna till grundandet av ” Scandinavian Classic Yacht Trust ” för att få igång det klassiska tävlandet i främst Sverige och Finland.

Intressant är också att man har också med klassiska motorbåtar som Riva och Chris - Craft och Hacker - Craft som kör en Concours de Elegance runda och får mycket uppmärksamhet. Kanske en tråd för KSSS och KMK att ta upp tillsammans?

Se film HÄR