Svenskbåten tappade ledning efter materialskador i hård vind

Det blev en tuff, tredje etapp mellan Stockholm och Helsingfors för den unga KSSS besättningen, som tvingades laga skadorna på båten ute på Östersjön i hård vind och mörker.

En stabil ledning ut ur Stockholms skärgård förbyttes till en fjärdeplats efter söndagsnattens hårda vindar på upp till 15 sekundmeter - med skador på båt och segel som följd - för den svenska båten i Nord Stream Race.

- Vi lyckades ta starten och segla fint ut genom skärgården. Med alla de tusentals supportrar som följde oss så blev vi supermotiverade att visa att vi verkligen är bästa teamet. Framme vid Sandhamn hade vi en ledning på flera sjömil tack vare vår fina segling. Under natten ökade vinden successivt upp emot 30 knop, vilket tyvärr resulterade i skador på både båt och segel som medförde att vi tappade vår förstaplats och blev fyra, skriver KSSS skepparen Christian Harding via sms från Helsingfors och fortsätter: 

- På väg in till Helsingfors surfade vi mer eller mindre konstant i vågorna med toppnotering på nästan 25 knop i båtfart.

Den ryska besättningen med skepparen Mikhail Sheremetev surfade över mållinjen i Helsingfors som etta, knappt före det danska teamet. I totalställningen är det tvärtom, med Sverige på en tredje plats. Det kunde varit bättre om inte det finska teamets protest efter lördagens In Shore Race i Stockholm, avseende det svenska teamets segling vid rundningsmärket där det hamnade i klinch med det finska, gått igenom. Det svenska teamet fråntogs lördagens In Shore-seger i Saltsjön och placerades istället på femte, och sista, plats.

Båtarna ligger i Helsingfors hamn till onsdag då det är dags för den fjärde och sista delsträckan till havs, Helsingfors-St. Petersburg, med förväntad målgång torsdag 4 juli. Under tisdagen avgörs ett In Shore Race i hamnen i Finlands huvudstad. 

Foto:Henrik Trygg

Kappseglingstävlingen Nord Stream Race har avgjorts årligen sedan 2012. Den arrangeras av St. Petersburg Yacht Club med stöd av ryska företaget Gazprom och Nord Stream AG, företaget bakom gasledningen Nord Stream i Östersjön. Båtarna är fem likadana 50-fots Swan och seglas av besättningar från kappseglingsklubbar som vunnit respektive ligor - i KSSS fall Allsvenskan Segling. Nord Stream Race följer i stort den ryska gasledningen. Devisen för tävlingen är ”förena länderna runt Östersjön genom idrott”.