Åland snabbast i KSSS e-sailing, KSSS säkrar silver.

Under mars tog KSSS initiativ till en e-segling cup genom spelappen Virtual Regatta, som är världens största seglingsspel för entypsklasser. Vi öppnade upp en Facebookgrupp, som nu nu har över 300 medlemmar och testade lite race i mars. Sedan lanserades en cup över 3 måndagskvällar under mars och april. Det fanns mycket adrenalin bakom spakarna och tuffa dueller utkämpades. Formatet var 4 kvalseglingar i olika klasser, från kölbåtar såsom J70 och ”offshore racer” till lite rappare Nacra 17 och 49:er. Det var dessa kvalseglingar som ingick i cupen, men därtill avslutades kvällarna med finalseglingar i AmCup F50 katamaraner.

Nu är vårcupen avslutad. Totalt deltog närmare 80 seglare i och det är dags att kora vinnarna. Vi vill härmed särskilt gratulera Melker Lundberg från ÅSS, Julius Hallström, KSSS samt Thomas Tennström, ÅSS för strålande segling och konsekventa topplacering. Melker vann på 18 nettopoäng efter att de 3 sämsta delseglingarna räknats bort och hade då bara 1:a-, 2:a- och 3:e-placeringar i sin serie. Julius var nära på 23 poäng, tätt följd av Thomas på 27 nettopoäng. På lika många poäng som Thomas, på en ”läderplats” (4:a), hittar vi ytterligare en KSSS seglare: Fredrik Cygnaeus. Slutligen var det kul att se att även några av KSSS tävlingsledare hann med att segla på hög nivå, där Gustaf Dyrssen var den främsta och säkrade en 5:e plats. Gustaf summerar vårcupen på följande sätt:

- Superkul racing. Enkelt att vara med och precis som i IRL-segling, svårt att vara i toppen där marginalerna är små och det är lite tekniskt. Man kan ligga bra till och göra ett litet misstag som visar sig kosta många placeringar. Och ibland måste man ha lite tur också...

Därtill valde vi att även sätta upp ett pris för den som vann de avslutande finalseglingarna, separat från cupen. Dessa race skedde i de snabbseglande F50 katamaranerna på Americas Cup banor, med halvvindsstart och i toppfarter närmare 50 knop. Detta fartfyllda format behärskades bäst av ingen annan än Melker Lundberg. Stort grattis Melker till dubbelseger.  

KSSS tackar alla deltagarna för visat intresse. KSSS vill därtill särskilt tacka de tävlingsledare som ställt upp de dessa måndagar och levererat race, resultaträkning, coachning och agerat konferencier under tävlingarna. Tack till de två ledarna Gustaf Dyrssen och Christian Harding som med starkt stöd från Nils Åkervall, Andrew Kristensen, Mikael Lindqvist, Iohn Ryott, Julius Hallström och Björn Hanssen har sett till att KSSS kunde leverera på detta initiativ. 

Christian summerar upplevelsen under vårseglingarna: 

Att få testa på e-sport under våren blev verkligen superlyckat! Racingen är snarlik den i verkligheten, med fördelen att man slipper frysa i mars. Att uppslutningen dessutom har varit allt från optimistseglare till gamla legender innebar att vi har kunnat mötas över generationer på ett sätt som sällan har skådats. Superkul helt enkelt och hatten av till alla deltagare!”

 Är då den virtuella seglingssäsongen över? Ordförande, Patrik Salén, glädjs nu förvisso åt att KSSS äntligen sett starten av vårsäsongen på vattnet, både i Saltsjöbaden och Ranängen.

- Träning under kontrollerade former är igång och det är härligt att se båtarna på vattnet igen, men om jag känner Christian och Gustaf rätt så kommer nog vissa spontana virtuella race fortsätta även under våren och sommaren, så följ vår Facebook grupp ”KSSS e-sailing”. Sedan hoppas jag självklart att vi drar igång med nya cuper till hösten.”

Vi välkomnar alla e-seglare till prisutdelningen på eftermiddagen den 17/5, tillsammans med prisutdelningen för Saltsjöbadsregattan. Den kommer att ske både fysiskt i Saltis likväl som digitalt. 

Foto:  Henrik Trygg