Allt är inställt – men OS-planen ligger fast
I princip all världens elitidrott ligger just nu nere. Men förr eller senare kommer allt igång igen och då gäller det att vara redo – inte minst de som tänkt sig att vara med på OS i Tokyo (24/7–9/8). För landslaget i segling, SWE Sailing Team och KSSS Elitlag är det givetvis en hel ny situation – precis som för alla andra elitidrottare i världen.
- I princip alla våra landslagsseglare var i Spanien eller på väg dit, för träning och för att delta i säsongsupptaktsregattan Trofeo Princesa Sofia. Planen var att vi skulle haft teammöte där. Men sedan i måndags är alla hemma och har ett par dagar ledigt. Alla hade kört hårt den senaste tiden så ett kort break var inplanerat till nu, berättar förbundskapten Magnus Grävare.
Situationen i kappseglingsvärlden är att alla internationella regattor fram till och med världscupen i Genua (13–19 april) är inställda. Det är möjligt att även ”Semaine Olympique” (OS-veckan) i Hyeres (20–25 april) är i farozonen. Vad som sedan händer i maj och framåt återstår att se. Dock är EM i 49er, 49erFX och Nacra 17 på Gardasjön 12–17 maj också inställd.
- Vi är ändå lite lyckligt lottade i Sverige. I några länder, som exempelvis Spanien och Frankrike, får de inte ens vara ute på vattnet. Det kan vi. Och jag tänker väl att vi måste börja segla igen inom några veckor. Men vi kommer inte att samla hela truppen på någon ”camp” utan det blir segling på hemmaplan för respektive seglare. Sedan har vi mycket att ta hänsyn till som exempelvis sparring och till temperaturen. Kvalitén på träningen blir ju lite lidande när det är riktigt kallt, säger Magnus.
Mars, april och maj skulle ha varit en intensiv tävlingsperiod för alla i SWE Sailing Team.
- Det går vi ju miste om nu, även om tävlingarna i maj, förutom Gardasjön, inte är inställda i dagsläget. Men vi får se hur det blir. Just nu är konsekvenserna av läget i världen att vi kommer att träna mest utomhus i små grupper. Men det blir ju inte riktigt som vi tänkt oss och vi kommer sakna tävlingarna och tävlingsmomentet. Och de större fälten är svårt att simulera vid träning, säger Magnus och fortsätter:
- Men vi följer alla regler och rekommendationer som myndigheterna kommer med och vi planerar för att det blir ett sommar-OS i Tokyo i slutet av juli, säger Magnus.
Internationella Olympiska Kommittén (IOK) fortsätter att arbeta för att genomföra OS i Tokyo, men följer utvecklingen med det nya coronaviruset noga. "Situationen med covid-19 påverkar förberedelserna inför OS i Tokyo, och förändras för varje dag som går", skriver IOK i ett pressmeddelande.
IOK uppmuntrar alla idrottare att fortsätta förbereda sig för OS i Tokyo 2020 på bästa möjliga sätt. I dagsläget har 57 procent av de antal idrottare som är tänkta att tävla i Tokyo kvalat in. För de återstående 43 procenten kommer IOK nu att arbeta nära de internationella idrottsförbunden för att vidta nödvändiga åtgärder angående kvalsystem och tidsplaner.
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) fortsätter att förbereda aktiva på att tävla i Tokyo i sommar, skriver SOK på sin hemsida.
- Vi befinner oss i ett globalt nödläge och det är viktigt att vi inom idrotten lyssnar på de som är experter. IOK har kontakt med WHO och bedömningen är att det fortfarande ska vara möjligt att genomföra spelen med invigning den 24 juli. Vi fortsätter förbereda oss på bästa möjliga sätt och gör allt vad vi kan för att stötta aktiva, ledare och förbund i deras förberedelser, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, till SOK:s hemsida.