Emil och Cissi i topp på Nacra-EM

Emil Järudd/Cecilia Jonsson har fått bästa tänkbara start på EM i Nacra 17 som inleddes i österrikiska Attersee på tisdagen. Efter tre seglingar leder de, fyra poäng före de olympiska mästarna från 2016, Santiago Lange/Cecilia Carranza från Argentina.

- Allt stämde för oss idag. Jag kan inte peka på något speciellt, mer än att vi gick efter det vi såg och vi hade riktigt bra fart. Och så hade vi kul ombord. Det var nog nyckeln idag, säger Emil och fortsätter:

- Om du inte har roligt utan resultatet är allt som betyder något, då är du inte redo att ta de risker som kanske krävs. Men har du kul och inte enbart bryr dig om resultatet, så blir det bra.

Totalt ska 17 race köras, fram till söndag, innan en EM-mästare är korad bland de 30 deltagande besättningarna.

Sverige har en nationsplats till OS i Tokyo 2021. Nu krävs ”bara” att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) tar ut en svensk besättning i Nacra 17.

- I vanliga fall skulle jag säga att denna regatta inte betyder så mycket. Men nu kanske det är en av endast 3–4 tävlingar innan OS så ett starkt resultat här kan få större betydelse. För Nacrateamen, som är lite mer oerfarna, ger en sådan här dag ett kvitto på att sommarens träning har varit värdefull. Vi är på rätt spår. Också konkurrenterna ser ju detta och vi sätter oss i respekt, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Den andra svenska besättningen på Nacra-EM, Ida Svensson/Marcus Dackhammar, ligger på 16:e plats efter serien 8-21-14.

Bild: Emil och Cecilia under Oceania Championship i Australien i februari 2020.
Fotograf: Drew Malcolm