Härlig första helg på Båtmässan Allt för Sjön

Trots ett härligt vårväder och hotande virus var det gott om besökare på lördagen i Älvsjö. I bassängerna seglades det för fullt, på hamnplan (en del av KSSS monter kallas så) var det härligt seglingssnack och på Marina scenen bjöd KSSS på inspirerande seminarieserie.

På programmet på Marina scenen som presenterades av Stefan Rahm, Klubbdirektör på KSSS stod allt från nya foilande vindsurfingbrädor, Jolleskoj för unga juniorer till det nya Gotland Runt 2020.

 

Jolleskoj - hemligheten med Sveriges bästa seglarskola

Jolleskoj, ett samarbete mellan Saltsjöbadens Jolleskoj och KSSS där målet är att inspirera unga juniorer att börja segla och känna på glädjen att vara på sjön i allmänhet presenterades. I Optimister får barnen under ledning av erfarna seglingsinstruktörer prova på, inte bara segling utan även njuta av brygglivet, knopar, vattenvana i kul lekform. Evelina Mälstad introducerade ankan, en del av leken på vattnet. Maxine Hjort berättade om hur viktigt det är att ha kul i början, inte bli tvingad. Barnen får jaga poäng till Skattkammarnisse genom att göra knopar där alla poäng samlas till fredagens stora skattjakt på Skattkammarön.

Stefan Mälstad som startade Saltsjöbadens Jolleskoj drivs av att hjälpa unga barn att känna både glädje och trygghet med hela båtlivet så barnen får även prova på andra typer av båtar. Barnen kunde änen prova att segla i bassängen efteråt. 

 

Med foiling kommer vindsurfingen att lyfta igen

Nästa programpunkt blev en inblick i den nya foilande vindsurfingbrädan. Det är en ny klass till OS i Paris och kommer att växa stort under kommande åren.

Hur kan man foila med en surfbräda? Enligt Christian på Surfspot så är svårigheten inte att komma upp på foilen eller fenan som den kallas av många. Utmaningen kommer att hålla lagom höjd över vattnet när man fått upp farten. Det går att både djupdyka eller ”stalla” som ett flygplan. Det fina är att det inte krävs så starka vindar som med en vanlig bräda utan vill man vindsurfa med foil så räcker 4-6 sekundmeter. I årets OS i Tokyo så är det dock vanliga surfbrädor som gäller, än så länge finns ingen representant för KSSS i klassen men vem vet till OS i Paris.

 

Skönheten och odjuret - Gotland Runt

Världens största årliga havskappsegling – Gotland Runt – visade upp sin nya profil och även de nyheter och förbättringar som sker inför 2020.

Anna Drougge, en av Sveriges mest erfarna havskappseglare med bl.a. 26 Gotland Runt i loggboken. Det är inte bara tävlingsmomentet som lockar henne utan även den sociala miljön med seglare och seglingsentusiaster i Stockholm och Sandhamn.

Håkan Andersson, tävlingsledare i flera år och ansvarig för Gotland Runt berättar hur denna Världens största årliga havskappsegling kräver noggranna förberedelser och gott sjömanskap.

Den kanske viktigaste punkten för KSSS som arrangör är att säkerheten aldrig får eftersättas. Både båt och besättning måste besiktigas innan man får klartecken att starta. Men KSSS har även en stor säkerhetsorganisation som står på tå under hela regattan samt ett långt och viktigt samarbete med både sjöräddningscentralen och Kustbevakningen om något skulle inträffa.

Det är viktigt att seglarna inte underskattar både den fysiska utmaningen och det sjömanskap som krävs för båten, vädret och samspelet mellan deltagarna.

Håkans tips inför Gotland Runt 2020:

  1. Träningssegla med din besättning, dag- och nattsegling
  2. Gör en noggrann säkerhetsgenomgång med besättningen innan start
  3. Var förberedd på sjösjuka.
  4. Förbered hårdvindsegel och träna att sätta dom i svåra situationer
  5. Ta med reservdelar till både radio och flytvästar
  6. Anpassa mat och dryck så man kan må bra även i dåligt väder.

I år har KSSS ännu mer fokus på hållbarhet runt regattan. Som en del av reglerna gäller bl.a. förbud mot engångsflaskor i plast, inga plastdekaler i fören, undvik plastpåsar, men framförallt uppmuntras alla att sköta återvinning så långt det är möjligt.

Anna Drougge poängterar att det är kul att segla även i hårt väder men bara om man är förberedd. Då har man störst chans att vinna!

Starten går inne i Stockholm den 28 juni med målgång i Sandhamn.

Text: Patrick Ståhle, KSSS Iinformationskommitte