Ida & Marcus – Landslagets nya team

En internationell kappsegling hann de med tillsammans innan Corona-pandemin stängde ner idrottsvärlden. Ida Svensson och Marcus Dackhammar, Sveriges senaste landslagsteam, fick minst sagt en annorlunda start i sin Nacra 17.

- För oss kändes det som en extra chans när OS flyttades. Det var alldeles för kort tid för oss att kvala in till OS redan i år. Nu kanske det finns en liten möjlighet. Men vårt långsiktiga mål är Paris 2024, säger Marcus.
Det var coachen Martin Strandberg som sammanförde de två i höstas. Marcus, från GKSS, hade seglat med Carl-Fredrik Fock i 470 i många år medan Ida, från KSSS, seglat både enmans- och tvåmansjolle – som gast och som rorsman.
- Ida stod utan seglingspartner och jag hade följt henne under tidigare satsning så jag hade mina gissningar på vilken typ av seglare hon behövde. Jag kände inte Marcus jättebra men hade hört extremt mycket gott om honom. De provseglade och jag tyckte personkemi och deras olika seglingsfärdigheter passade bra ihop, berättar Martin Strandberg och fortsätter:
- Är de envisa och har bra struktur i sin satsning kan de gå väldigt långt. De har det ganska tufft rent ekonomiskt just nu när de är utanför SOK:s program. Skulle de få några sponsorer så tror jag de orkar gasa hela vägen till OS 2024 - och vara en medaljkandidat där.
När Martin ringde Ida och föreslog att hon och Marcus skulle testa att köra tillsammans blev hon glad.
- Jag tyckte det lät bra. Jag ville inget hellre än att komma tillbaka i landslaget, säger Ida som några månader tidigare avslutat samarbetet med Rasmus Rosengren i en Nacra.
Marcus tyckte också att förslaget lät bra. Även om han fick ta ett större steg när han lämnade enskrovsseglingen för en foilande katamaran.
- Jag har ju en väldig massa år tillsammans med Carl-Fredrik. Men när vi förlorade OS-platsen till Anton och Fredrik, som gjorde allt jättebra, så visste vi att vi skulle behöva göra stora förändringar och gå skilda vägar om vi ville fortsätta satsa mot OS, berättar Marcus och fortsätter:
- Vår första test var nere i Höllviken och jag tokälskade det från första dagen. Jag fick verkligen en nytändning. Det är klart att det är ett stort steg att gå från en enskrovsbåt till flerskorv och till att foila. Jag vet inte vilket som var lättast att vänja sig vid – foil eller flerskrov? Det var nog båda delarna.
Den vanligaste arbetsfördelningen ombord på en Nacra, i de stora mästerskapen, är att cirka 80 procent av killarna styr och 80 procent av tjejerna är gastar. Så är det inte för Ida och Marcus. Där är det Ida som är rorsman – men när hon seglade med Rasmus var hon gast.
- Jag tror det är en fördel att jag har gastat tidigare. Jag har mer förståelse för Marcus arbete och förstår hur båten känns från bådas perspektiv, säger Ida och fortsätter:
- Det känns som att det har blivit fler tjejer som styr sen Nacran kom. Vissa nationer kör stenhårt på att tjejen ska styra medan andra gör tvärtom. Gastarbetet är givetvis mycket mer fysiskt. Men det finns många tjejer som är otroligt starka.
Marcus ser också fördelar med att Ida har gastat tidigare.
- Det är bra för mig. Jag kan fråga om små detaljer och det gör min inlärning kortare. Men det viktigaste är att vi får mycket tid i båten. Det är framför allt rutin från racing tillsammans vi behöver.
Sedan den internationella seglingsvärlden stängde och Ida och Marcus tvingades ”fly” från Palma i mitten av mars har de mest varit i Höllviken och tränat tillsammans med coachen Martin Strandberg och med Sveriges andra landslagsteam i Nacra, Emil Järudd och Cecilia Jonsson.
- Det jättebra att vi har Emil och Cissi som vi kan köra mot. Vissa dagar håller vi samma, men de svåra dagarna så märks det att de har haft mer tid tillsammans i båten, säger Marcus och fortsätter:
- Jag tror det är få länder som har det så bra förspänt som vi just nu. Många nationer, som har tagit en OS-plats, har bara en Nacra 17-besättning och många har inte ens kunnat segla, säger Marcus.
Trots kort tid tillsammans finns ändå en liten tanke på OS i Tokyo.
- Men det beror på att OS flyttats. Det hade blivit riktigt tufft att vara med och fajtats i OS redan i år, säger Marcus.
Även ett OS 2021 är en bit bort. Sverige har visserligen en nationsplats i Nacra, men internationella resultat måste göras innan Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och förbundskapten Magnus Grävare ger klartecken till en svensk Nacra-besättning. Sedan är det också en match mellan Ida/Marcus och Emil/Cissi om att ta den åtråvärda platsen.
- För oss är Tokyo inte det primära målet eftersom vi inte seglat tillsammans så länge. Vi har bara hunnit med ett mästerskap och det var VM i Australien i februari då vi kom på 27:e plats. VM var en nyttig erfarenhet. Vi gjorde mycket bra men tappade också väldigt mycket poäng eftersom vi inte har rutinen. Men vår långsiktiga plan är definitivt OS i Paris 2024, säger Ida.
Vad det gäller OS och Nacra 17 har förbundskapten Magnus Grävare sagt; ”Vi tror och vill väldigt gärna ta klivet upp bland de tio främsta i klassen de närmaste två åren, för att i bästa fall vara medaljkandidater på OS 2024”.
- Vi tror absolut att det är ett rimligt mål, säger både Ida och Marcus utan att tveka.