KSSS dominerade SM i F18

SM i F18 seglades 12-13 september på Baggensfjärden i arrangemang av Boo SS. Men på banan var det KSSS som dominerade. Fältet samlade 12 båtar vilket är mindre än normalt för klassen, men så har det inte varit ett normalt år heller. Åtta seglingar genomfördes under regattans två dagar.

Första dagen var kylig och regnig med vindar från 5 till 10 m/s, byigt och svårseglat. Fredrik Karlsson & Niklas Nordblom visade sig dock bemästra de svåra förhållandena och vann alla fem seglingar. Men det var inga promenadsegrar. Bakom jagade Lars Linder & Erik Brunnberg som plockade flera andra platser och strax bakom dem kom framtidshoppen Max Linder (20) & Niklas Forhaug (19) som nu gjorde sin come back efter slutförd militärtjänstgöring. Den kyliga dagen avslutades med en värmande regattamiddag.

Andra dagen bjöd på sol och riktigt starka vindar. Alla båtar gick ut till start men tvekade att sätta gennacke. Seglingens yngsta team, Edvin Åberg (18) and Erik Wahlberg (16), beslöt sig dock för att testa. Och kapsejsade vid första gippen. En bit in seglingen beslöt dock seglingsledaren att avbryta och vänta på att vindarna skulle mojna. Det gjorde det och man kunde genomföra de sista tre seglingarna. Men vindarna var fortsatt byiga, till och med mycket byiga. Vinden varierade mellan perfekt och “survival mode”, från 7 till 14 m/s, vilket innebar att de flesta teamen tippade minst en gång. Inte minst visade sig den långa halvvinden efter kryssrundningen bli något av ett äventyr och gippvinklarna väldigt branta.

Till slut var det dock Karlsson & Nordblom som stod som segrare, trots flera kapsejsningar och lite tack vare att de kunde räkna bort de mediokra resultaten dag två. Linder & Forhaug tog silver efter jämn segling bägge dagarna med en vinst som bäst och fyra som sämsta placering. Ett team som seglade bättre ju mer det blåste var Jakob Palmblad and Oscar Wetterling som tog. bronset. Även fjärde platsen gick till ett KSSS team: Lars Linder & Erik Brunnberg.

Seglingsledningen gjorde ett fantastiskt jobb som lyckades genomföra åtta rättvisa och kul seglingar I de svåra förhållandena som rådde. Det var också kul att se flera nya team in i F18 gänget. Nu återstår två kappseglingar I Sverige, inte minst den legendariska ”Raid Noir” 17-18 oktober. Det är verkligen något att se fram emot.

Resultat här