KSSS-seglare vinner SM och Klassmästerskap 2020 i Laser Radial i Motala

Josefin Olsson och Axel Hallquist, båda KSSS, är nu SM-1:a respektive Svensk Klassmästare i Laser Radial. Silver- respektive bronsmedaljer seglades på herrsidan hem av Rasmus Granzin och Philip Lindblad, också båda KSSS; och på damsidan av Maja Hansson-Mild och Klara Utterström, båda GKSS. KSSS har för närvarande ett rekordstarkt Radial-team med åtta av tio seglare i toppen av mästerskapets samlade resultatlista.

Mästerskapet, som alltså utgjorde SM för damer och Klassmästerskap för herrar, seglades på Vättern under den gångna helgen, den 5-6 september. Arrangör var Riksidrottsgymnasiet i Segling i Motala under Fredrik Lassenius ledning i samarbete med Motala Segelsällskap. Deltagarantalet var av C19-skäl begränsat till 46. 10 av deltagarna var damer. Det var ett helsvenskt startfält, med undantag för kanadensiska landslagsseglaren Maura Dewey från Royal Vancouver Yachtclub, RVYC.

Det är en tunn tävlingskalender för Laser-Sverige i år - för flertalet deltagare var detta årets första nationella tävling, där alla fick möta varandra sedan KSSS OCR förra hösten. Det var därför mycket nerver på helspänn, och därmed flera tjuvstarter och omstarter per race, även för de mest rutinerade seglarna inklusive de båda landslagsseglarna. Den första race-dagen genomfördes i 7-10 m/s och Vätterntypiska korta, höga vågor samt med 40 graders vrid fram och tillbaka. Andra dagen också hårdvind, om än något mindre.

Vår olympier Josefin Olsson imponerade och inspirerade på banan. Särskilt överlägsen var hon på länsarna. Våra rutinerade Riksidrottsgymnasister lyckades dock tidvis vara med och utmana henne i toppen, och några av dem ledde även förstakryssar - främst Axel Hallquist, men även Rasmus Granzin, Ask Lindstedt-Nyberg, Simon Granath och Philip Lindblad samt inte minst Melker Ljungdal, förstaårselev på RIG Segling i Motala.

Trots tufft väder, C19-åtgärder för social distans och en hårt C19-slimmad regattaorganisation, sköttes regattan proffsigt och fullständigt friktionsfritt enligt våra Radial-seglare, som är väldigt nöjda med helgen och nu peppade för att komma i ännu bättre form inför nästa regatta: Årets andra och säsongsavslutande Laser-tävling i Sverige, JSM, som GKSS står värd för den 3-4 oktober. U19-delen av Radial-seglarna har sedan möjlighet att segla Laser Radial Youth European Championship i franska Hyeres den 23-27 oktober.

Foto: Robert Strange
Vid pennan: Robert Strange och Ylva Lindstedt

Fullständiga resultatlistor: