KSSS tvåa i Allsvenska premiären

Det blev en andraplats till KSSS när årets Allsvenska i segling drog igång i Örnsköldsvik i helgen. GKSS vann övertygande.

Efter tre dagars seglande i ett Örnsköldsvik som bjudit på fantastiskt seglingsväder var det alltså GKSS med Carl P Sylvan (rorsman), Marcus Anjemark, Oscar Andersson och Elin Sevedag som vann första deltävlingen i Allsvenskan. Nyckeln till segern var nog att det var två samtränade besättningar ombord.

Det var bara i fredagens lätta vindar som GKSS inte dominerade. Men när vinden ökade på lördagen och även på söndagen, då den låg stadigt på 5–8 m/s och upp mot 10 m/s i byarna, så ökade också GKSS dominans.

Laget seglade otroligt stabilt och tog hem nio förstaplatser i serien där hela 15 omgångar kunde genomföras. Inför den avslutande finalseglingen, där de sex bästa lagen tävlade om dubbla poäng var det bara det regerande allsvenska mästarna från KSSS, med Björn Hansen vid rodret, som kunde hota göteborgarna. Men då behövde KSSS komma fyra platser före GKSS.

Men KSSS missade starten och GKSS kunde segla i mål som vinnare även i finalseglingen och fullborda vinsten. Trea blev nykomlingen Runmarö Yacht Club.

- Vi har haft ett fantastiskt arrangemang med världsklass på allt och mycket bra jobb från funktionärer, arrangörer och seglare. Det har varit spännande, tajt och mycket sportsliga seglingar. Jag är nöjd med allt, säger tävlingsledaren Claes Lundin, och fortsätter:

- Det har varit extra kul att följa prestigemötet mellan GKSS och KSSS. Kanske är KSSS och Björn Hansen bättre rent taktiskt men den här helgen var GKSS vassare och inte minst hade de bättre båtfart.

KSSS lag bestod av Björn Hansen, Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Charlotte Karlsson.

Allsvenskan 2020 efter en av totalt två tävlingar:

 1. GKSS                              
 2. KSSS                               
 3. Runmarö YC                                              
 4. Ekolns SK                      
 5. Stenungsunds SS       
 6. Särö BK                                                       
 7. Hjuviks BK                                                 
 8. JK Västerås
 9. Halmstads SS
 10. Upsala SS
 11. SS Åmålsviken
 12. SS Kaparen
 13. Stockholm 606-klubb
 14. Strängnäs SS
 15. Örnsköldsviks SS
 16. Malmö SS
 17. Skanör BK

Fotograf: Daniel Stenholm