KSSS vann Allsvenskan Segling 2020

Med stabil segling av en rutinerad besättning lyckades KSSS segla hem det allsvenska guldet i segling. En andraplats i sista deltävlingen i Västerås, efter helgens segrare Halmstad SS, räckte för att stockholmarna skulle ta sitt femte guld på sex år.

På andra plats i tabellen slutade GKSS som ledde inför helgens omgång men föll på mållinjen. Halmstad SS som vann i Västerås, men bara var tia i förra deltävlingen i Örnsköldsvik, spurtade därmed till sig bronset.

Halmstad slutade på samma poäng som Hjuvik (med 23-åriga Johanna Bergquist som rorsman) men tack vare helgens seger så tar hallänningarna tredjeplatsen. Hjuvik blir fyra och nykomlingen Ekoln från Uppsala blir femma strax före en annan nykomling; Runmarö.

De som seglade för KSSS i helgen var Hedvig Liljegren, Carl Leuckfeld, Fredrik Liljegren och Niklas Edler.

- Det här var planen och uppdraget från vår klubb - att åka till Västerås och segla hem guldet. Det har varit en fantastisk helg med ett jättebra arrangemang och fina förhållanden. Vi har seglat stabilt men också gjort några onödiga misstag som vi sedan har räddat upp, berättar Niklas Edler och fortsätter:

- Men lite surt är det att vi missade segern i Västerås. Vi hade ett guldläge inför finalen, men blev låsta i starten av Ö-vik som tjuvstartade. Fast vi borde ha fixat det ändå om vi haft lite mer lugn i båten. Vi gjorde några riktigt dåliga slag. Hade vi hållit oss kalla så kunde vi ha vunnit. Men Halmstad är duktiga och det var ett riktigt bra lag som vann.

För Halmstad seglade den rutinerade familjen Hellekant med Christoffer Hellekant, Rebecca Hellekant, Anders Hellekant och Petter Norrgren. För två år sedan seglade de oväntat hem guldet i Mästarnas Mästare. I helgen vann de hälften av sina race i sista deltävlingen av Allsvenskan, det vill säga åtta av 16. Samma facit hade KSSS.

De fem främsta i tabellen kan nu vänta sig en inbjudan till Sailings Champions League 2021. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare i höst för att vara med i Allsvenskan även 2021

 

Slutställning Allsvenskan 2020:

 1. KSSS                                   2 poäng
 2. GKSS                                 6
 3. Halmstad SS                 10
 4. Hjuviks BK                     10                       
 5. Ekolns SK                       11
 6. Runmarö YC                  14                       
 7. JK Västerås                   18
 8. Stenungsunds SS        19
 9. Örnsköldsviks SS         21
 10. Sotefjorden                  24
 11. Särö BK                           24                       
 12. Upsala SS                       25
 13. Sthlm 606-klubb         25
 14. Malmö SS                      25
 15. Skanör BK                      25
 16. Strängnäs SS                 27
 17. SS Kaparen                   28
 18. SS Åmålsviken             28

Fotograf: Daniel Stenholm