Nu ska Allsvenskan Segling 2020 avgöras

I helgen är det dags för andra och sista omgången av Allsvenskan Segling som i år har kortats ner på grund av Coronapandemin. Men nu drar Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Västerås för att göra upp om titeln.

Med bara två omgångar blir det mer oförutsägbart. Små detaljer och chansningar kan bli avgörande. Men det gäller också att hålla huvudet kallt.
Jollekappseglarna i Västerås står som arrangör och seglingarna kommer att genomföras mitt i staden endast 500 meter från Centralstationen. Väderprognosen lovar mycket fint sensommarväder med vindar från sydväst på cirka 4–6 m/s.
I förra omgången i Örnsköldsvik blev det en tuff kamp, framför allt mellan Sveriges två största klubbar, KSSS och GKSS, som båda skickade mycket meriterade seglare. De utmanades också av flera andra, inte minst av de båda fräcka nykomlingarna Runmarö YC och Ekolns SK från Uppsala som ligger trea respektive fyra i tabellen.
Men det var GKSS som lyckades bäst och nu jagar de sitt första allsvenska guld. KSSS har redan fyra och givetvis vill göteborgarna snuva stockholmarna på ytterligare guld. Thomas Rahm, VD på GKSS, väljer dock att hålla en låg profil.
- Det är klart att det vore kul att ta hem ett allsvenskt guld, men många race återstår och vi ska ta ett race i taget. Vi möter många riktigt bra lag med riktigt duktiga seglare. Det kommer att vara små tillfälligheter som avgör och det gäller att ha marginalerna på sin sida, säger Thomas Rahm.
GKSS och KSSS är dominerande inom svensk kappsegling. Men medan KSSS har vunnit Allsvenskan fyra av de fem åren som den avgjorts så har GKSS en andraplats som bäst.
- Vi har kanske inte riktigt haft möjligheten att träna i denna typ av båt. KSSS har ett starkt fleet i J/70 och de har många som kan denna båt. Vi har inte fått till träning i den utsträckning som krävs om man ska vara med i topp. Men i år har vi skaffat en båt så vi hoppas det ska märkas, säger Thomas Rahm.
I förra omgången dominerade GKSS och enligt Thomas Rahm skickar man ett lika starkt lag till Västerås – ett lag som består av Martin Pålsson, Julia Carlsson, Gustav Gärdebäck och Göran Alm.
Men räkna med att ärkerivalen KSSS kommer att sätta hårt mot hårt och även de skickar ett starkt lag med Hedvig Liljegren, Carl Leuckfeld, Fredrik Liljegren och Niklas Edler. Och säkert smids det planer runt om i de andra klubbarna hur man ska blanda in sig i kampen om medaljerna.

Allsvenskan 2020 efter en av totalt två tävlingar:
GKSS
KSSS
Runmarö YC
Ekolns SK
Stenungsunds SS
Särö BK
Hjuviks BK
JK Västerås
Halmstads SS
Upsala SS
SS Åmålsviken
SS Kaparen
Stockholm 606-klubb
Strängnäs SS
Örnsköldsviks SS
Malmö SS
Skanör BK
Sotefjorden

Seglingarna sänds live och kan följas här:

Resultaten kommer här: