2 x pallen för KSSS i Vilamoura

Under onsdagen avslutades årets första regatta för flera av våra elitseglare i Vilamoura på Portugals sydkust. Samtliga KSSS-ekipage slutade topp-10.

Vilamoura har bjudit på fina seglingsförhållanden med sol, 18-20 grader och varierande vindar på mellan 3-8 m/s. Totalt deltog sex svenska ekipage i klasserna 49erFX, Nacra17, ILCA7 och 470 mixed, varav fyra stycken har KSSS-representation.  

Emil Järudd, Nacra17 som seglar tillsammans med Hanna Johnsson (GKSS) lyckades, tack vare en riktigt stark sistadag, knipa en pallplats och fick åka hem med en bronspeng. 

  -  Hanna och jag gillade den lite starkare vinden sista dagen och lyckades precis knipa en pallplats, säger Emil och fortsätter:

  -  Vi har haft väldigt bra träning i Vilamoura tillsammans med Ida och Marcus och våra danska träningspartners, vi lär oss massor hela tiden. Vi har fortfarande en hel del kvar men en del bitar börjar falla på plats. Nu ser vi fram emot Palma för mer träning och uppladdning inför Princess Sofia Regatta i början av april.

Ida Svensson (KSSS) och Marcus Dackhammar (GKSS), Nacra17, slutade på en sjundeplats. Teamet drog på sig tre stycken tjuvstarter, men Ida menar på att detta var en del av planen för regattan då ett av huvudfokusen var starter och timing mot startlinjen. 

  -  Det var väldigt kul att få racea i mer vind sista dagen. Vi har testat gränserna på startlinjen den här regattan, det har varit väldigt bra träning inför vårens tävlingar. Vi är väldigt nöjda med att spika sista racet och den känslan tar vi med oss in i nästa träningsperiod, berättar Ida. 

Även i 49erFX blev det en pallplats i form av Vilma Bobeck (KSSS) och Rebecca Netzler (GKSS). Tjejerna har seglat ihop sedan årsskiftet och visat på en fin utvecklingskurva. 

  -  Vi har fokuserat på starter och kommunikation – kommunikationen har varit bra och starterna lite upp och ner. Vi är otroligt nöjda med vår utveckling och varje dag lär vi oss mer av och om varandra, vilket gör oss starkare som team. Det ska bli roligt att möta resterande FX-fleet i Palma om två veckor, säger Rebecca.

I Paris 2024 seglas 470 som mixed och i Vilamoura blev det premiär för ytterligare ett nytt team i form av Hugo Christensson (KSSS) och Olivia Bergström (GKSS). Teamet som har färre än 20 dagar tillsammans i båten slutade på en imponerande 4:e plats i det 29 båtar starka startfältet. 

KSSS Elitansvarige, Cecilia Jonsson var på plats i Vilamoura under regattan och är imponerad över de svenska insatserna och den utveckling som samtliga team visar på efter vinterns träning. 

  -  Vi har en spännande säsong framför oss och med det som våra seglare presterar här i Vilamoura tror jag vi kan förvänta oss fler framskjutna placeringar på kommande regattor under våren. Det viktigaste är att de känner att den träning de bedriver genererar utveckling och skapar trygghet i deras satsningar och energi och motivation till att fortsätta träna på. 

 

Resultat KSSS-seglare: 

Nacra 17 (totalt 16 båtar)
3:a Emil Järudd / Hanna Johnsson (GKSS)
7:a Ida Svensson / Marcus Dackhammar (GKSS)

49erFX (totalt 20 båtar)
2:a Vilma Bobeck / Rebecca Netzler (GKSS)

470 (totalt 29 båtar)
4:a Olivia Bergström (GKSS) / Hugo Christensson

 

Länk till samtliga resultat finns här

Nästa tävling är Princess Sofia Trophy på Mallorca 1-9 april. 

 

Bilder: Vilamoura Sailing / Prow Media

Text: Cecilia Jonsson, Elitansvarig KSSS (Citat Anna-Lena Elled, Search Magazine)