Julia & Hanna satsar allt för OS-platsen

Fyra är redan klara. För fem andra KSSS-seglare hägrar fortfarande en OS-plats i Tokyo i sommar - om de olympiska spelen nu blir av. Förberedelserna är minst sagt annorlunda detta pandemi-år - med restriktioner, inställda kvalseglingar och stor ovisshet.

-Allt är uppe i luften. Vi får nya besked hela tiden. Det är jättesvårt egentligen. Men vi har bara fokus på vår träning och OS, säger Julia Gross som seglar 49erFX tillsammans med Hanna Klinga. 

Vi pratar på telefon från kanarieön Lanzarote, där Julia och Hanna befinner sig för att träna sedan årsskiftet. Nästan alla av KSSS övriga OS-aktuella är också där samt KSSS elitansvarige Martin Strandberg. 

-Det här är ett otroligt bra ställe att träna på med förutsättningar som är väldigt lika Japan på många sätt. Nästan hela världseliten i FX är här, så vi får den bästa träningen. Vi känner att vi tar kliv framåt gentemot de andra, säger Julia.  

Egentligen skulle Julia Gross och Hanna Klinga ha seglat Trofeo SAR Princesa Sofia i Palma på Mallorca om någon månad. Det var då de skulle försöka placera sig så att Sverige får en nationsplats i 49erFX i sommarens OS.  

Och förhoppningsvis skulle platsen gå till Julia och Hanna, som bland annat kom trea på EM i oktober.  

Seglingen i Palma ställdes dock in på grund av coronan. Men så i onsdags kom ett nytt, glädjande besked för Julia och Hanna. Istället blir det kvalseglingar på Lanzarote i slutet av mars, då en nationsplats till ytterligare ett land i Europa ska delas ut. 

-Det kunde inte bli bättre. Dels för att vi redan är här och har fungerande segling här. Dels för att vi får den förberedelse på plats som vi brukar ha för stora regattor, säger Julia. 

Hon pekar på att Sverige ligger ganska bra till i rankingen för Europaplatsen, konkurrentländerna är framför allt Italien, Finland och Belgien.  

-Nu kan vi träna både för en nationsplats och för de förhållanden som råder på OS. Och vi slipper logistiken med att flytta på oss, säger Julia. 

Det är Internationella Olympiska kommittén som delar ut nationsplatser och sedan beslutar SOK, Sveriges olympiska kommitté, vilka seglare som ska representera Sverige. Kraven är tuffa, för att en seglare ska få åka till OS ska han/hon i princip ha placerat sig topp åtta i de viktigaste kappseglingarna och mästerskapen. Får Sverige en nationsplats i 49erFX konkurrerar Julia och Hanna med GKSS-seglarna Rebecca Netzler och Klara Wester om den. 

KSSS Jesper Stålheim (Laser), Josefin Olsson (Laser Radial) och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470) är redan klara för OS. Utöver Julia Gross och Hanna Klinga så kämpar Emil Järudd/Cecilia Jonsson (Nacra 17) och Ida Svensson (Nacra 17 tillsammans med GKSS-seglaren Marcus Dackhammar) för att kvalificera sig. 

Om det nu blir ett OS i sommar. 

-Vi pratar inte om det. Så länge vi inte vet något annat fokuserar vi på att det blir av, säger KSSS elitansvarige Martin Strandberg. 

På Kanarieöarna är restriktionerna hårdare än i Sverige. Det är utegångsförbud mellan klockan 22 och 06. Munskydd ska alltid vara på utomhus. Gymmen är stängda, liksom de flesta affärer utom där man handlar mat. Man får inte umgås utanför det egna hushållet. 

-Men ute på vattnet är det precis som vanligt, det är på land som det är annorlunda. Vi riggar, seglar och sen går vi hem igen, säger Martin Strandberg. 

Eftersom gymmen är stängda får man ha fysträning på annat sätt, till exempel landsvägscykling.  

Martin Strandberg poängterar också vilka fina träningsförutsättningar det är på Lanzarote, med stabilt väder och bra vindar. 

- Det svåra är egentligen resorna. För varje resa hit blir det tuffare och tuffare restriktioner och krav. 

Totalt har Sverige 35 OS-medaljer i segling, senast en guldmedalj i Starbåt med Fredrik Lööf och Max Salminen och ett brons i Laser av Rasmus Myrgren på OS i London 2012. Fyra år senare i Rio blev det dock inga medaljer för svenska seglare. 

Något som KSSS OS-seglare vill ändra på i kommande OS. 

 Fakta: Sverige och Segling i OS 

  • Segling har varit en gren i olympiska spel sedan år 1900 (dock ej 1904) 
  • Sverige deltog i seglingarna första gången 1908 och tog då ett silver i 8-metersklassen. 
  • Sammanlagt har Sverige tagit 35 OS-medaljer, senast guld i Starbåt och brons i Laser 2012. 
  • 2020 är OS-klasserna Laser (herr), Laser Radial (dam), Finnjolle (herr), 470 (herr och dam), 49er FX (dam) och 49er (herr), Nacra 17 (mixad besättning), Vindsurfing RS-X (dam och herr) 
  • För att Sverige ska få skicka deltagare till ett OS måste Sverige ta en nationsplats i den aktuella klassen. När en nationsplats är säkrad ger förbundskaptenen ett förslag till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) på vilka han anser ska representera Sverige. Sedan fattar SOK beslut. 

Källa: Svensk Segling