Emil och Hanna bästa svenskar i Oman

VM i Oman (Nacra 17 och 49erFX) är över och bäst av de tre svenska besättningarna lyckades Emil Järudd (KSSS) och Hanna Johnsson (GKSS) som tog sig till medaljrace i sitt allra första mästerskap tillsammans.

Emil och Hanna kom till VM för att testa hur de funkar tillsammans och de fick de svar de hoppats på.

 -  VM kändes kul. Det var extra roligt att känna hög potential från början. Men vi kan bli bättre på tekniken och synken i båten i manövrar och båtfart.  Det skulle vara bra med lite mängdträning. Vi är knappast fullärda efter bara 30 timmar tillsammans i båten, säger Hanna.

Det var bara 15 båtar till start i Nacra-klassen. Men det var hög klass på den främsta besättningarna, med bland annat världsmästarna från både 2019 och 2020 och två av OS-medaljörerna från Tokyo i somras. Emil och Hanna är nöjda med sin tionde plats.

 -  Det har varit en kul och givande första regatta med många lärdomar. Spännande att få segla sitt första medlajrace på VM, säger Emil. Vi har blandat högt och lågt, men det är framförallt kul att kunna vara med och hugga i toppen i några av racen. 

Ida Svensson (KSSS) och Marcus Dackhammar (GKSS) var inte lika nöjda med en 13:e plats. De inledde regattan bra men fick tyvärr några tyngre dagar mot slutet och föll därmed i resultatlistan. 

Nu hoppas vi på att den stundande vinterträningen ska kunna ge båda teamen möjlighet till att höja sina lägstanivåer. 

I 49erFX var Klara Wester (GKSS) och Malin Tengström (KSSS) nära en plats i medaljracet. De slutade tolva av 22 startande båtar. Ett resultat som enligt förbundskapten Magnus Grävare är godkänt för att vara deras första mästerskap tillsammans. 

Det nederländska laget tog storslam med guld i både 49er och 49erFX. I Nacra17 vann silvermedaljörerna från Tokyo 2020, den brittiska båten med John Gimson och Anna Burnet. 


Klicka här för att komma till resultatlistan. 
Vill du titta igen på livesändningarna från VM i Oman, klicka här

 

Cecilia Jonsson, Elitansvarig KSSS 

Foto: SailingEnergy