Eskader är äventyr för hela familjen

Svårt att få tonåringarna att hänga med på segelsemestern? Då kan det vara läge att följa med på KSSS eskaderseglingar. I år blir det minst två - en för familjer med lite yngre barn och en för familjer med tonåringar.

Många familjer återkommer år från år till eskaderseglingarna, alltifrån väldigt erfarna seglare till familjer som aldrig seglat utanför Stockholms skärgård. Hittills har omkring 20 familjer anmält sig till årets eskadrar, varav drygt hälften på den som är för lite yngre barn.
- Seglingen för familjer med yngre barn brukar vara lite populärare, säger Mark Hallquisth, ordförande i Långseglingskommittén.
Eskadern för familjer med yngre barn seglade förra året norrut i Stockholms skärgård, medan eskadern för tonårsfamiljer tog sig till Västervik. I år planeras ett liknande upplägg.
För tonårsfamiljerna brukar distanserna vara från 15 sjömil och uppåt, beroende på väder och vind, och för familjerna med yngre barn lite kortare. Där handlar det om några timmars segling per dag och sedan sociala aktiviteter för barn och vuxna i land, som lekar och att grilla tillsammans för den som vill.
- Förutom den sociala delen är syftet också att man ska få utbyte kring segling, som att upptäcka nya hamnar. En målsättning är att få familjer att våga segla lite längre, att de som kanske bara seglat i Stockholms skärgård ska våga sig på att segla exempelvis till Åland, säger Mark Hallquisth som själv har deltagit 6 gånger med sin familj.
Långseglingskommittén ställer upp med en eskaderledare, som inför seglingen skickar ut en preliminär rutt och ett slutmål. Sedan har man skepparmöte varje kväll för att utifrån väderförutsättningarna bestämma målet för morgondagens etapp.
Kring tio båtar är idealet, blir det fler kan det vara knepigt att få plats för alla när man ska hitta natthamn.
På grund av pandemin har den planerade våreskadern ställts in och Mark Hallquisth säger att långseglingskommittén följer utvecklingen noga.
- Vi har sagt till alla att förutsättningarna kan ändras dag för dag. Just nu är det ju till exempel inte möjligt att segla till Finland. Vi är också noga med hur vi tänker kring att hålla avstånd, och att folk inte ska blanda sig för mycket, så att eskadrarna kan genomföras på ett säkert sätt, säger Mark Hallquisth.
Han nämner också att KSSS och de andra nordiska kungliga segelsällskapen, plus Nyländska jaktklubben, blivit inbjudna till en eskadersegling på USA:s östkust om två år, anordnad av North American Station, NAS. Seglingen planeras att gå från Newport till Nantucket och tillbaka under två veckors tid i juli 2023.
Sommaren 2019 hade KSSS besök av en eskader från just NAS.


KSSS Eskaderseglingar 2021:
● Familjeeskader Norrut 11-18 juli 2021 (vecka 28).
● Familjeeskader Söderut 11-18 juli 2021 (vecka 28).
● Långseglingseskader mot Helsingfors alt. Höga Kusten (Prel start 11:e juli 2021)
● Långseglingseskader mot Bornholm alt. Öland (Prel start 11:e juli 2021)
● Kräfteskader 13-15 augusti 2021 (Helgen innan skolan börjar.)