Fina prestationer för KSSS optiseglare på VM och EM!

Optimist-VM på Gardasjön avslutades i helgen och tre KSSS-seglare gör bra resultat på Optimist-VM i konkurrens med 63 andra länder. Tidigare i Juli så visade även KSSS seglarna framfötterna under Optimist-EM I Cadiz.

I mitten på juni begav sig Malcom Dahlberg, Henric Wigforss och Marius Graudums till norra Gardasjön för att segla optimistjolleVM. Tillsammans med coach Ton Thörn och lagkamraterna Viggo Westerlind (KKKK) och Levi Bernhardtz (RÖSS) inleddes en 2 veckor lång träningsperiod som kulminerade i det 8 dagar långa mästerskapet.

Våra unga seglare seglade sitt första VM och intrycken var många. Hård träning kombinerades med vila och häng med kompisar från andra länder. ”Det är viktigt att segla snabbt ute på vattnet men lika viktigt är mjuka faktorer som utrustning, träningsplanering och kost. Viktigast av allt var nog ändå kvällarnas FIFA-turneringar på PS5.” säger Ton Thörn.

VM drog igång den 2:a juni och bjöd på 7-9 m/s med tillfälliga avvikelser. Gardasjön har den s.k. Ora-vinden som ger mycket förutsägbara förhållanden. Normalfallet är att bränna kant in till bergen på västra sidan sjön och laget hade byggt en strategi runt detta scenario. Det fanns dock undantag och det var viktigt att kunna förutse avvikelser från huvudscenariot. Trots gedigen förberedelse fanns en stor begränsning i utförandet där laget saknade de tekniska färdigheter som krävdes för att genomföra en framgångsrik lovartsstart.

En seglare som löste detta problem snyggt var Marius Graudums som bjöd på framgångsrika babordsstarter enligt den hemmasnickrade s.k. varianten vilket gav Marius ledning i flera race.

Malcolm Dahlberg valde att kringå startproblemen på ett annat sätt. Starta dåligt men segla snabbare än alla andra. Med overklig fart stektes italienare, amerikaner och thailändare på löpande band. Detta skulle räcka till flera topplaceringar som kulminerade i en spik under guldfinalen.

När allt var sagt och gjort kunde Sverige räkna hem en av sina bästa mästerskap någonsin. Tre topp 25 och flera lysande delprestationer hos samtliga seglare. Alla nöjda förutom coachen som ska leverera 57 kg godis som belöning för god prestation under topp 40.

Nu väntar JSM men innan dess välförtjänt vila.

Vid pennan / Ton Thörn VM Coach

 

VM seglare:

Malcom Dahlberg (KSSS)

Henric Wigforss (KSSS)

Marius Graudums (KSSS)

Resultat VM: https://2021worlds.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

 

EM Seglare:

Wilhelm Dahlberg (KSSS)

Tom Sigfrid (KSSS)

Alexander Olsson (KSSS)

Julia Leuckfeldt (KSSS)

Resultat EM: https://2021europeans.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall