KSSS tvåa på Allsvenska premiären

Det var tjejerna som dominerade när första deltävlingen av årets Allsvenskan i segling avgjordes i Långedrag i helgen. Vann gjorde Hjuviks BK med Johanna Bergqvist som rorsman och därefter blev det KSSS laget med Sandra Sandqvist, Hanna Ericksson, Tim Nyllinge, Malin Tengström och Mikael Lindqvist som plockade hem andraplatsen.

– Vi har verkligen haft jättekul. Och vi har börjat ta det lite lugnare. Vi försöker att inte göra det svårare än vad det är. Det har varit nyckeln för oss, då håller jag mig lite lugnare, säger Johanna Bergqvist, rorsman på Hjuviksbåten.

Hjuvik var endast en poäng före KSSS och även på stockholmarnas båt var det en tjej som höll i rodret – Sandra Sandqvist. Trea blev Sotefjordens SS på samma poäng som KSSS men med färre race-segrar.

Det har varit tre intensiva seglingsdagar i Långedrag. Oftast i lätta vindar men stundtals också i lite tuffare förhållanden.

Fredagen började med att en rejäl dimbank vällde in över tävlingsområdet. Men det gick att tävla – dock i lite gråare väder än vanligt. Och direkt blev det en kamp mellan de två vassa tjejerna Johanna och Sandra.

Fyra omgångar kunde genomföras på fredagen och när dagen summerades var det delat i topp mellan Hjuvik och KSSS, som hade två segrar och två andraplatser vardera.

När söndagens seglingar skulle dra  igång var det mycket vrid och alltför lätta vindar som dominerade. Till slut kunde en omgång med tre seglingar genomföras innan seglingsledningen beslutade att gå till finalseglingen, där de sex bästa lagen skulle göra upp om de främsta placeringarna.

Men tyvärr ställde vinden till det igen och två finalseglingar annullerades på grund av kraftiga vindvrid, innan tävlingsledningen tog beslutet att ställa in finalseglingen. Därmed bestod tabellen med Hjuvik som vinnare.

– Det var lite skönt att finalseglingen inte genomfördes, för det var så svårt på slutet, erkänner Johanna Bergqvist.

För Johanna, som till vardags seglar Match Racing på världstouren, var detta första tävlingen för året, och sämre start kan man ju få.

Allsvenskan efter första deltävlingen:

1. Hjuviks BK
2. KSSS
3. Sotefjordens SS
4. Stenungsunds SS
5. Ekolns SK
6. GKSS
7. Örnsköldsviks SS
8. Halmstads SS
9. Upsala SS
10. Strängnäs SS
11. Stockholm 606-klubb
12. Ekerö BK
13. Runmarö YC
14. Malmö SS
15. SS Åmålsviken
16. Gamla Stans YS
17.Skanörs BK
18. Ljungskile SS

Fotograf: Daniel Stenholm