Lyckad aktivitet med ”Barn till ensamma mammor” på Lökholmen

”Fantastiskt, helt underbart.”, ”Det har varit en toppenhelg! Fantastiskt att få uppleva naturen, havet och den trevliga atmosfären på lägret.”, ”Det har varit suveränt.”, ”Det var en fantastisk helg. Det var ett bra ställe.”, ”Jättebra! Roliga aktiviteter, bra ledare och god mat.”, ”Det var supertrevligt och roligt!”. Superlativen haglade verkligen när KSSS och Fryshuset arrangerade två helger på Lökholmen för barn i åldrarna 0–18 år som lever med sin ensamstående mamma i ekonomisk eller social utsatthet.

Under två helger i september gavs närmare 100 barn och deras mammor möjligheten att komma ut till KSSS underbara lägerö Lökholmen i Stockholms yttre skärgård. Många av dessa barn har normalt inte möjlighet att delta i fritidsaktiviteter och andra sammanhang som andra barn där gemenskap och relationer skapas och vänskapsband knyts. Därför tycker vi på KSSS att detta är ett klockrent samarbetsprojekt. Inkluderande är ett av ledorden i KSSS värdegrund. Med det sagt vill vi få så många som möjligt att segla. Vi inser att segling är en sport som medför kostnader och här har KSSS en uppgift, att göra segling tillgänglig för en större grupp.

- Vi tycker denna aktivitet och möjlighet är otroligt fint och givande för vår målgrupp! Vilket de också tycker då vi fick med så många anmälda för att delta. Att ha en sådan här aktivitet checkar av flera saker som vi vill skapa för målgruppen; utforska naturen, kunna nätverka med varandra (Mammor med mammor, och barn med barn) och ge alternativ till hälsosamma aktiviteter, säger Sofie Schwertner på Fryshuset.

Fryshuset har sedan 1984 arbetat för att öka ungas inflytande i samhället och för en mer trygg och givande miljö att växa i. Det gör man genom att ge unga uppmuntran, förtroende och ansvar som bygger kunskap, självkänsla och lyfter fram individens inneboende kraft.

Verksamheten Barn till ensamma mammor har sedan starten 2007 tagit emot tusentals barn i åldrarna 0–18 år och deras mammor som lever i ekonomisk eller social utsatthet och erbjudit dem kostnadsfria aktiviteter, utbildningar och stöd. Många av dessa barn har inte möjlighet att delta i fritidsaktiviteter och andra sammanhang som andra barn där gemenskap och relationer skapas och vänskapsband knyts.

Familjerna har olika bakgrund, etnicitet och åldrar och målet och fokus med aktiviteterna är att ge barnen möjlighet att vara med på roliga, utvecklande och lärorika arrangemang. Det kan handla om att besöka en djurpark, nöjesfält, museum, naturreservat, badhus eller bio. Barnen och mammorna ska få uppleva roliga saker tillsammans vilket då även stärker deras band till varandra.

Samarbetet har stöttats och möjliggjorts av organisationernas gemensamma partner Coca-Cola i Sverige.

-För oss på Coca-Cola i Sverige är det en självklarhet att vara med och göra skillnad där vi kan. Pandemins direkta och indirekta effekter har slagit hårdast mot redan sårbara grupper. Att föra ihop Fryshuset och KSSS och möjliggöra för familjerna att få tid tillsammans och skapa nya gemensamma minnen är vi mycket glada över. Vi arbetar för att vara en god kraft i de samhällen där vi är verksamma, helgerna på Lökholmen är ett sätt att konkretisera det på, Cathrine Westerlind, hållbarhetsansvarig på Coca-Cola Europacific Partners i Sverige.