OS-hoppet lever för Cissi och Emil

Efter fjärdeplatsen på OS-kvalet på Lanzarote förra veckan hoppas Nacra-seglarna Cecilia Jonsson och Emil Järudd på ett positivt besked om OS i Japan i sommar.
 Om duon kniper en plats så seglar minst sex KSSS-seglare i farvattnen utanför Enoshima under de olympiska spelen.

Om några dagar lämnar Cecilia och Emil Lanzarote för att bege sig till spanska Santander. De är inbjudna av spanska Nacraseglare att komma och träna och sedan segla ett race där i början av maj.
Samtidigt åligger det förbundskapten Magnus Grävare att nominera en Nacra-besättning till SOK, Svenska Olympiska kommittén, som sedan fattar beslut om och isåfall vilka som får åka. SOK:s krav är hårda, för att en seglare ska få en OS-plats ska han/hon i princip ha placerat sig topp åtta i de viktigaste kappseglingarna och mästerskapen.
Sverige har i allafall en OS-plats i Nacra-klassen, och Emil och Cecilia konkurrerar om den med KSSS-seglaren Ida Svensson och Marcus Dackhammar från GKSS. På kvalseglingarna i förra veckan på Lanzarote kom de två besättningarna på fjärde respektive tionde plats.
Cecilia och Emil har seglat Nacra ihop sedan september 2017.
- Vi tror att vi har goda chanser att hävda oss på ett OS om vi blir uttagna. Vi har tränat hur mycket som helst. Och för oss har det varit bra att OS blev uppskjutet ett år på grund av pandemin. Vi har fått ett extra år på oss att träna, säger Cecilia.
Ida och Marcus låg 7:a inför sista dagen av OS-kvalet, efter att ha haft flera haverier, bland annat gick deras gennakerfall av på en segling och på en annan segling välte de.
- Trots denna start på regattan seglade de sen väldigt bra med flera topp 3 placeringar och klättrade varje dag i listan, säger KSSS elitansvarige Martin Strandberg.
Sista dagen hade de en incident i starten då Ida tappade kontrollen på båten och det slutade med att hon åkte in i båten med huvudet och fick en hjärnskakning. Så de kunde inte segla sista seglingen.
Fyra KSSS-seglare är redan klara för OS: Jesper Stålheim, Laser, Josefin Olsson Laser Radial, och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470. De sistnämnda vann ju VM nyligen och med silverplatsen på För-OS 2019 är förhoppningarna stora på dem.
I Japan avgörs OS-seglingarna på den lilla ön Enoshima, drygt 70 kilometer söder om Tokyo. Cecilia och Emil var där under För-OS i augusti 2019 och kom då på 12:e plats.
- Det är ett jättefint ställe att segla på men väldigt varmt, 35-40 grader och jättehög luftfuktighet, säger Cecilia.
Tidigare var det tänkt att seglarna skulle åka till Japan i mitten av maj och vara med på en träningsregatta i juni. Men precis som så mycket annat detta pandemiår har den blivit inställd så nu lutar det att man åker i början av juli, säger Martin Strandberg.
- Som det ser ut nu kommer det att vara 14 dagars karantän. Men det verkar ändå som att vi skulle få segla under tiden, säger Martin som också är tränare för Nacra-teamet.
Han poängterar att seglarna haft väldigt goda träningsförutsättningar på Lanzarote, där många varit en stor del de senaste månaderna.
- Det har varit perfekt vinterträning här, med förhållanden som påminner om de som är i Japan.
Totalt har Sverige 35 OS-medaljer i segling, senast en guldmedalj i Starbåt med Fredrik Lööf och Max Salminen och ett brons i Laser av Rasmus Myrgren på OS i London 2012. Fyra år senare i Rio blev inga medaljer för svenska seglare.

Fakta: Sverige och Segling i OS

  • Segling har varit en gren i olympiska spel sedan år 1900 (dock ej 1904)
  • Sverige deltog i seglingarna första gången 1908 och tog då ett silver i 8-metersklassen.
  • 2021 är OS-klasserna Laser (herr), Laser Radial (dam), Finnjolle (herr), 470 (herr och dam), 49er FX (dam) och 49er (herr), Nacra 17 (mixad besättning), Vindsurfing RS-X (dam och herr)
  • För att Sverige ska få skicka deltagare till ett OS måste Sverige ta en nationsplats i den aktuella klassen. När en nationsplats är säkrad ger förbundskaptenen ett förslag till SOK på vilka han anser ska representera Sverige. Sedan fattar SOK beslut.

Källa: Svensk Segling