KSSS satsar på nytt vid säsongspremiären för Allsvenskan Segling

Till helgen drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Nu välkomnas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar till Långedrag utanför Göteborg där GKSS arrangerar årets första (av totalt tre) deltävling.

Den första deltävlingen arrangeras i Långedrag 18–20 juni. Därefter väntar Örnsköldsvik 20–22 augusti och sist ut är Västerås 10–12 september. Det blir även ett kval till nästa års allsvenskan i oktober.
 
I Allsvenskan 2020 stod KSSS som slutsegrare efter att ha kommit tvåa i de båda deltävlingarna. Det var stockholmarnas femte titel av totalt sex. KSSS vann före GKSS, som vann i Örnsköldsvik och före Halmstad, som vann i Västerås. Kvalet till Allsvenskan 2020 avgjordes i Marstrand i början av oktober. Åmålsviken vann kvalet och blev därmed kvar i Allsvenskan. Även Strängnäs och Ljungskile tog sig till Allsvenskan via kvalet i Marstrand. Gamla Stans Yachtsällskap är också nya i Allsvenskan.
 
Varje besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 
 
Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. 
 
Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race. 
 
De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.

KSSS i Allsvenskan Segling
KSSS har en långsiktig strategi för att driva utvecklingen för sprintsegling framåt. Vi har inrättat ett sprintcenter och kommer detta år också ändra målsättningen för att kunna släppa fram fler yngre och kvinnliga seglare.

- Vi har en oerhört hög standard på våra unga seglare och det är viktigt att ge dem en chans att utvecklas i sprintsegling, det är utan tvivel ett framtidsformat, säger Anders Bengtsson träningsansvarig på KSSS och lagkapten för KSSS Allsvenskan Segling.

Tidigare har KSSS haft ett tydligt mål ta vinna, vilket vi ju faktiskt också gjort de senaste åren. Nu är målet satt att ta en plats bland de fem främsta. Varje besättning består av fem personer, fyra unga seglare och en rutinerad ombordcoach. Där ombordcoachen är en rutinerad och meriterad seglare med erfarenhet från Allsvenskan eller internationell sprintsegling.

- Genom att samtidigt ta tillvara på vår erfarenhet från den rad av vinster vi haft de senaste åren tror jag också att vi skapar förutsättningar för våra unga seglare och på sikt kommer att höja nivån och statusen för sprintsegling. För att inte tala om hur kul det är att hjälpa fram de unga seglarna, säger Micke Lindqvist ombordcoach i laget som seglar i Långedrag 18-20 juni.


KSSS lag till Långedrag 18-20 juni:
Rorsman: Sandra Sandqvist
Besättning: Hanna Ericksson, Tim, Nyllinge, Malin Tengström.
Ombordcoach: Micke Lindqvist
Lagledare: Anders Bengtsson

Allsvenska klubbar 2021
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Göteborgs Kungliga Segelsällskap 
Halmstads Segelsällskap 
Hjuviks Båtklubb
Ekolns Segelklubb
Runmarö Yacht Club
Stenungsunds Segelsällskap
Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb
Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb
Upsala Segelsällskap
Segelsällskapet Åmålsviken
Strängnäs Segelsällskap
Ljungskile Segelsällskap
Ekerö Båtklubb
Gamla Stans Yachtsällskap
 
Seglingarna sänds live och kan följas här
 
För mer information

Fotograf: Daniel Stenholm