Totalvinst för Team Childhood 1

Under förberedelsen för The Ocean Race Europe, seglade Team Childhood 1 med nio seglare under 30 år ombord och i måndags den 17 maj tog Team Childhood 1 hem vinsten genom en andraplats på den sista etappen från Stockholm. Även om det unga svensk-holländska teamet fick vika ner sig för AmberSail från Litauen på den sista utmanande etappen om 200 distansminuter räckte andra platsen till en totalvinst. Childhood 1 fortsätter nu till sin hemmahamn i Haag för ett kort stopp innan man går vidare till Lorient i Frankrike och starten av The Ocean Race Europe den 29 maj.

Mycket lite sömn på sista sträckan

Ombord på Childhood I, tillsammans med trefaldige olympiern Pieter Jan Postma (NED), skepparen EJ van Housselt (NED), var nio seglare under 30 år,

26-årige co-skippern Jelmer van Beek från Holland berättar:
”Det var ytterligare en utmanande sträcka., omkring 200 distans söderut längs den svenska kusten. Vi hade ledningen men efter ett vindvrid kunde AmberSail passera oss. De har lite bättre kryssfart än oss. Det blev ett intressant matchrace I den täta dimman. Tidigt på morgonen stoppade vi vårt vaktsystem och ingen sov. Alla gjorde sitt yttersta för att maximera farten I båten.”

KSSS-seglaren Julius Hallström (25 år) kommenterade:
“I ärlighetens namn var jag ganska trött efter all uppståndelse under stoppet i hemma i Stockholm. Men väl ombord glömmer man ju det och går in i race mode. Att ha vunnit detta race och vara en del av det här teamet är en unik känsla.”

En seger för en ny generation

Pieter-Jan Postma , trefaldig olympier, har varit ombord som coach. Han är stolt över sin besättning:
”Vi har tagit jättekliv de senaste veckorna. Vi har haft höga målsättningar och ställt höga krav på oss själva. Så vid starten av den sista etappen var vi lite trötta och gjorde några små misstag. Men trots fortsatte vi kriga och stöttade varandra. Det räckte till en andraplats på etappen och totalvinst i prologen. Det är verkligen en seger för en ny generation. Vi har haft en fantastisk process med underbara människor.”

The Ocean Race Europe

- Jag ser verkligen fram emot The Ocean Race Europe. Med detta unga team lär vi oss jättenycket. Nu kommer vi att få förstärkning av några rutinerade holländska seglare med erfarenheter från tidigare Ocean Race. Nu kommer vi att bli ännu starkare och redo att ocskå ta oss an de övriga Ocean Race-teamen Viva Mexico, AkzoNobel Racing och Mirpuri Foundation Racing Team. Det blir alltså sju VO65or till start av The Ocean Race Europe. Det kommer att bli riktigt häftigt, säger Co-skipper Van Beek.

The Ocean Race Europe 2021

29 maj - Leg 1: Lorient, Frankrike => Cascais, Portugal.

6 juni - Leg 2: Cascais, Portugal => Alicante, Spanien.

13 juni – Leg 3: Alicante, Spanien => Genua, Italien 

Besättning i prologen
1. Jelmer van Beek, Holland– co-skipper
2. Rutger Vos, Holland
3. Max Deckers, Holland
4. Laura van Veen, Holland)
5. Arianne van de Loosdrecht, Holland
6. Lars van Stekelenborg, Holland
7. Robin Jacobs, Holland
8. Julius Hallström, Sverige (SWE)
9. Matt Whitehead, Sydafrika
10. Pieter Jan Postma, Holland
11. E.J. van Housselt, Holland - skeppare 

Slutresultat Prologue The Ocean Race Europe

1. Team Childhood 1
2. Sailing Poland
3. AmberSail
4. The Austrian Ocean Race Project