Träning för bredd och spets

KSSS satsar målmedvetet och långsiktigt på att skapa goda förutsättningar för framgångsrika kappseglare. Ett bevis är vårt OS lag i Tokyo där klubben finns med i fyra klasser. Mycket tack vare vår träningskommitté och dess verksamhet.

För ca 15 år sedan påbörjades en medveten satsning från styrelsen för att förbättra klubbens resultat i internationella tävlingar och Träningskommitteen (TK) etablerades ca 2013 med ett tydligt mandat att planera och genomföra utbildning för Klubbens kappseglare i syfte att stimulera nationell och Internationell kappsegling.

Idag är det Fredrik Liljegren som är ordförande i TK och som leder kommittén.
- När TK uppstod så höll tidigare ordförande Fredrik Olsson i rodret och började lägga grunden för vad vi ser idag. Fredrik Olsson fångade upp, bl.a mig och Anders Bengtsson (KSSS träningsansvarige) och vi började med ett nästan tomt ark att lägga den strategi och framtidsplan till den verksamhet vi ser finnas idag, berättar Fredrik.

Fredrik leder TK idag tillsammans med 7 aktiva ledamöter med olika fokusområden inom träningsverksamheten beroende på i vilken gren/klass de är aktiva i.

- Det har varit en lång men rolig väg och jag tycker vi har lyckats med att få till den struktur, organisation och verksamhet som vi ville ha när vi började resan. Idag sköts verksamheten fortfarande operativt av Anders Bengtsson som är ansvarig, tillsammans med alla våra fantastiska ideella krafter vilket jag är väldigt glad för. Detta har banat väg för den stabilitet vi har haft och har fortsätter ha, säger Fredrik.

TK organiserar idag träning för 300-400 deltagare varje år. De får möjlighet att utveckla sin kappsegling i allt från Opti till 49:er och J/70. På slutet av varje säsong (i oktober) kröns arbetet med OCR – Olympic Class Regatta med upp till 450 deltagare i olika klasser. En helt vanlig syn i maj är även att KSSS hamnplaner kryllar av seglare i olika åldrar som är med i träningen.

TK är även de som har ansvaret över KSSS lag till Allsvenskan och Champions League varje år, vilket varit framgångsrikt; KSSS har vunnit fem av sex Allsvenskan Segling genom åren.

På senare år har KSSS utvecklat Sprintsegling och ett nytt Sprintcenter har just tagit form. I Sprintcentret finns även KSSS Andelssegling där Klubben har båtar som man köper ett abonnemang på och kan vara med och delta i träningar och kappseglingar i olika grupper.

Andelsseglingen sköts idag av Hans Broman, som är ny projektledare för detta koncept.
- Många har återvänt till segling tack vare andelskonceptet och sprintseglingen, berättar Hans. Dessutom dyker nya konstellationer upp där man bildar lag med kompisar och bekanta. Man behöver ju inte äga en egen båt, vilket känns helt rätt i tiden.

På Svenska Seglarförbundet Seglardag nu senast godkändes  ”Sprintsegling” som officiell disciplin, en fråga som drivits hårt av KSSS. Detta har banat väg för ett första Sprint-SM som kommer att hållas på KSSS senare i höst samt att en helt ny svensk serie och ranking i disciplinen Sprintsegling kommer att ta form.

TK arbetar också nära idrottsgymnasiet i Motala där ca 20 elever kommer från KSSS vilket skapar bredd för att utveckla klubbens framtida medaljörer.

- KSSS har två stora träningsarenor idag. Dels Ranängen i Djursholm där det mest är Opti, med träning två till tre dagar i veckan samt kappsegling varje vecka. I Saltis vid klubbhuset sker träning varje kväll i vecka i Opti, Laser, RS Aero och J/70. Det är en fantastisk verksamhet men även krävande som inte skulle funka som den gör, utan både våra ideella och professionella krafter i klubben, avslutar Fredrik Liljegren.