Ungdoms-VM i Oman över

Ungdoms-VM i Oman är slut och de fyra svenska besättningarna kommer hem med många nyttiga erfarenheter. Bäst av svenskarna lyckades Simon Granath, KSSS i ICLA 6 som slutade på 17:e plats av de 50 båtarna i klassen.

- Förutom nya seglarvänner från världens alla hörn tar våra sex seglare med sig nya erfarenheter och de har alla fått känna på att mäta sig mot världens bästa ungdomar i respektive klass. Att bemästra krabb sjö i lätt sjöbris kommer att stå högt på dagordningen nästa säsong, berättar Viktor Bergström som tillsammans med Olivia Bergström var med och coachade det svenska laget på plats i Oman.

I 29er slutade Malcolm Björsson och Johan Bengtsson, GKSS på 15:e plats medan Ebba och Ellen Fredriksson, AMSK blev 18:e besättning. I ILCA 6 blev det en 39:e plats för Hanna Gaskell-Brown, MSS medan Simon Granath, som sagt, slutade på 17:e plats.

- Även om det inte blev några svenska pallplatser tog Simon hem det kanske mest prestigefyllda priset "Bengt Julin Trophy" som går till den seglare som utmärkt sig mest sportsmannamässigt, säger Viktor och fortsätter:

- Simon visade mental styrka genom att avancera i resultatlistan varje dag där en femteplats blev bästa placering i ett race. Hanna gick in i tävlingen med ett offensivt mindset som kanske blev hennes fall då en tjuvstart och för många gulflaggor ledde till för många bokstäver i resultatlistan. Även om Hanna inte hade domarna med sig denna gång tar hon med sig starter i världsklass och bra kryssfart.

- Våra 29er seglare blandade några bottennapp med riktigt fina prestationer med  varsin fjärdeplats som bästa placering. Båda besättningarna visade klass taktiskt men saknade tillräcklig båtfart på länsarna för att kunna utmana toppbåtarna på riktigt.

Årets upplaga av ungdoms-VM bjöd på näst intill identiska förhållanden under hela regattan. En nordlig lätt sjöbris rullade in vid lunchtid och de dagar gradienten var gynnsam nådde vinden nästan upp till tio knop.

 

Text: Mats Olsson 

Bild: Simon Granath fick ta emot ”Bengt Julins Trophy"

För mer resultat klicka här