Vi tar tempen på doublehanded communityn

För ett antal år sedan var doublehanded (DH) en klass mer för äventyrare än för seglare. Givetvis ställdes stora krav på förberedelser, uthållighet och framför allt sjömanskap, men vi som seglade full crew tyckte nog att det där var bara för entusiaster. Så fel vi hade.

Idag är DH-klassen blomstrande och ökar snabbt i popularitet och antal. Visst har det faktum att disciplinen valdes av World Sailing till OS-klass 2024 i Paris bidragit till det, men även en rad andra faktorer. Vi har varit i kontakt med några av förgrundsfigurerna i DH-communityn i Stockholm för att försöka förstå oss på tjusningen med DH-segling.

Om man vill hänga med i svängarna inom DH-segling så kan jag varmt rekommendera Facebook-gruppen ”No-crew” (länk nedan). Den sammanlagda kompentensen i den gruppen är fantastisk och även om inte allt handlar om DH-segling så kan man få massor av tips genom att läsa i trådarna. Även om jag har hygglig koll på vilka personer som jag förmodligen borde prata med så lade jag upp en fråga i nämnda grupp för att communityn själva skulle få nominera personer att prata med. Jag fick fler förslag än jag kunde hantera, så jag fick välja ut några personer/team som jag pratade lite närmre med. Dessa var Team Mobline (Nadine Kugel, Pär Lindforss och Odd Lindqvist), Amazigh (Andreas Hamrin), Emely Hagen och givetvis Jimmy Hellberg.

Jag frågade dessa mycket kompetenta och förhoppningsvis representativa DH-seglare om vad som gör DH-segling så populär? Den sammanlagda bilden jag fick var att inom ensamsegling eller DH-segling måste man vara väldigt kunnig inom alla olika områden på båten för att lyckas. Utelämnar man detaljer både under och över däck så kan man potentiellt försätta sig i farliga situationer som man inte själv kan lösa. Vidare är det givetvis mycket lättare att planera att segla två än 6-10 personer.

Här följer en kortare presentation av teamen:

Team Mobline

Team Mobline seglar en Albin Nova och initierades 2016 till Seapilot2star av Nadine Kugel, Odd Lindqvist och Pär Lindforss för att inspirera fler tjejer & kvinnor att segla short-handed. Nadine och Pär har en gedigen erfarenhet av både full-crew segling och DH-segling både nationellt och internationellt. De har dessutom båda jobbat som segelmakare och Pär syr seglen till båten på egna loftet. Team Mobline är utan tvekan en av de bästa mixed DH-besättningarna som finns i Sverige för tillfället.

Amazigh

Bakom projektet med det här intressanta namnet står Andreas Hamrin som de flesta kanske känner igen från sin framfart i First 40,7:an Blueprint. Nu vill Andreas renodla DH-konceptet och har därför bytt First:en mot en annan Beneteau-båt, nämligen en Figaro 2. Båten håller som bäst på att bottenmålas på ett varv i Frankrike medan Andreas redan sjösatt Blueprint som han seglar tillsammans med bla Linnea Floser och Louise Lindqvist (som ni känner igen från matchracing-segling).

Emely Hagen

Emely seglade förra säsongen DH tillsammans med Andreas Hamrin på Blueprint. Även om Emely började segla relativt sent så har hon hunnit med väldigt mycket på kort tid. I skrivande stund är Emely i Frankrike och letar båt. Ryktena gör gällande att hon har slagit till på en Figaro 2 hon också. Vi kommer få anledning att återkomma till Emelys satsning.

Jimmy Hellberg

Jimmy har varit shorthandedseglare sedan början av 2000-talet när han köpte sin första egna båt och är lite av nestorn inom DH-communityn. Jimmy har vi sett segla om de flesta i sin Pacman som han vunnit Gotland Runt med. I år har han jobbat på ett nytt spännande projekt genom att konstruera stora delar på en ny båt, Z30+, som han hoppas hinna med att segla några kappseglingar tillsammans med superrutinerade Anna Drougge. Jimmy är dock involverad i några andra större seglingsteam, varför Martin Angsell från North Sails kommer kliva in i stället för Jimmy på en del race, Martin är ju en mycket kompetent SH-seglare. 

Under säsongen 2021 kommer vi försöka följa DH-seglingen framförallt fram mot och under Gotland Runt, men även därefter. Vi har flera väldigt duktiga ekipage som gärna skulle satsa på OS 2024 om förutsättningarna skulle vara de rätta, för tid och pengar har vi ju alla i överflöd… Vi önskar dessa 4 team lycka till och återkommer med en uppdatering längre fram.

Iohn Ryott