KSSS juniorers fantastiska år och en fantastisk framtid

Ett JVM-silver i ILCA, ett lag VM-brons i Optimist och en fjärdeplats på VM i 29er. Det har varit stora framgångar på kappseglingsbanorna den gångna sommaren för KSSS juniorer.

I månadsskiftet juni-juli seglades VM i Optimist i Turkiet. Det började med att Henric Wigforss och Malcolm Dahlberg seglade hem ett brons i lagseglingen efter USA och Ukraina. Det första på 35 år. Sedan kom Henric Wigforss  5:a och Malcolm Dahlberg 8:a individuellt.
Därmed har alltså KSSS två seglare topp tio i världens största kappseglingsklass. Bara i VM deltog 275 ungdomar.
Några veckor senare var det dags för Junior-VM i ILCA i Texas i USA där Erik Norlén tog silver. Och sedan blev det en fjärdeplats på VM i 29er i Spanien för syskonen Hedvig och Hugo Liljegren. De blev dessutom bästa mix-besättning i det 250 båtar stora fältet.
– Vi har haft ett fantastiskt år. Förutom de individuella insatserna är framgångarna resultatet av ett långsiktigt arbete, det finns en gynnsam miljö för seglarna här, ett stöd som vi utvecklat över tid, säger Anders Bengtsson, träningsansvarig i KSSS.
Han betonar hur viktig helheten är. Att den bredd som finns i KSSS juniorverksamhet med flera hundra barn och ungdomar som tränar i Saltis och på Ranängen är en förutsättning för att några ska nå toppen.
– Vi har en stor, bred bas av seglare, med hög nivå på träningen. Vi har ett elittänk med breddkänsla, säger Anders Bengtsson.
På JNoM senast bestod större delen av det svenska laget av KSSS-seglare. Med KSSS även här i topp där Isak Kaplan tog en andraplats individuellt.
Just nu går också 20 KSSS-ungdomar på seglargymnasiet i Motala, till exempel har Erik Norlén just börjat sista året.
Lika mycket som Anders Bengtsson betonar hur viktig bredden är, betonar han vikten av den sociala gemenskapen.
– Vi jobbar jättemycket med lagkänslan och försöker svetsa samman gänget. Segling är till stora delar en lagsport. Man hjälper varandra på träningar - ska vara solidarisk med sina kompisar. Det är “laget före jaget”, säger Anders Bengtsson.
Han vill gärna uppmuntra seglarna att prova på olika båtar nu under hösten, för att se och lära sig mer.
För de som är 15 år och på väg att bli för gamla för Optimist gäller det ju också att välja vilken ny klass man ska satsa på.
Fram till Olympiaregattan, OCR, första helgen i oktober pågår träningarna som vanligt på vardagskvällarna. Därefter går träningen in i en vinterfas med fysträning och teori.
– Många håller på med andra idrotter under vintern också och det tycker vi är bra, bra även för seglingen, säger Anders Bengtsson.
Nästa sommar arrangerar KSSS EM i 29er. Klubben fick arrangemanget i hård konkurrens med andra arrangörer.
– 29er klassen är en av de riktigt stora internationella juniorklasserna och den klass som just nu fostrar flest seglare mot framtida olympiska spel, säger Anders Bengtsson.
I det sammanhanget är syskonen Hugo och Hedvig Liljegren verkliga förebilder för klubbens yngre seglare.
– I år kom de fyra på VM. För nio år sedan seglade de Optimist, säger Anders Bengtsson.