F18 Raid Worlds - Svenskt silver och brons. Guld till Belgien.

Efter fem dagars segling kors och tvärs i Stockholm skärgård seglade de 29 katamaranerna i F18 World Championship 2022 i mål vid Wasamuseet. Hela vägen in i mål var det en tät strid mellan det belgiska teamet Patrick Demesmaeker / Olivier Gagliani och svenskarna Jakob Lundqvist / Rasmus Rosengren. Till slut tog dock belgarna guldet och Jakob och Rasmus fick ett mycket hedersamt silver. Även bronset gick till Sverige genom Fredrik Karlsson och Niklas Nordblom.

- Det var stressigt i början, vi låg nära Jakob och Rasmus hela vägen och lyckades tas oss om 10 minuter  innan mål, först då kunde vi slappna av lite grann, sa Patrick Demesmaeker efter målgången.
- Innan dagens race sa vi att vad som helst kunde hända i dag. Och det var verkligen en dag av händelser, fyllde Olivier Gagliani i.

Dagen första segling startade i extrem lättvind vid Nässlingen och fältet delade tidigt upp sig där vissa valde en längre men öppnare väg, några valde den trånga passagen mellan södra Ljusterö och Örsö. När båtarna sedan möttes vid målgången vid Grinda visade det sig att den trånga passagen gav en viss fördel. Intressant nog var att de två topp båtarna började åt det inre hållet för att sedan ångra sig och gå den yttre vägen. De hamnade långt ner i resultatlistan. Inför nästa sträcka skiljde det nu åter bara en poäng mellan dem. Nu fyllde vinden på från väst och det blev en lång och intensiv duell mellan Demesmaeker / Gagliani och Jakob Lundqvist / Rasmus Rosengren. Där de senare till sist fick vika ner sig.

- Ett silver ger lite blandade känslor, såklart. Sa Jakob Lundqvist efter målgång. Det finns bara två sorters personer i världen. De som är världsmästare och de som inte är det. Men vi kunde helt enkelt inte matcha deras speed. Men det är ju första gången vi seglar ihop så vi är glada för silvret.

Dagens come back stod teamet Fredrik Karlsson och Niklas Nordblom för. Genom att sätta genacker cirka 25 meter före mål lyckade man passera en båt och därmed ta den poäng man behövde för att vinna bronset.
Sammantaget har det varit ett fantastiskt VM, med väldigt skiftande men rättvisa förhållanden. Ganska många centerbord kommer att behöva ganska mycket kärlek innan nästa segling, men inga allvarligare incidenter. Och väl på Junibacken med en kall öl i handen var alla väldigt nöjda.