Fina förhållanden när SM i ILCA avgjordes på Baggen

I helgen samlades 60 seglare på KSSS hamnplan: det skulle kämpas om två SM-titlar och tre klassmästartitlar. Baggen bjöd under helgen på en nordlig vind och sex race i samtliga klasser kunde genomföras i fina, men för seglarna kluriga, förhållanden. De som lyckades navigera vindvriden bäst denna helg och som korades till svenska mästare var Axel Hallquist och Maja Hansson-Mild, de båda fick även varsin plats till Seglingens Mästare.

”Nu är SM i ILCA 2022 avslutat. Utifrån ett seglingsledarperspektiv har det varit ett lyckat arrangemang. Sex seglingar har kunnat genomföras i vindar mellan 2 och 6 m/s, och mestadels från nordväst. För att vara Baggen har det varit väldigt jämna vindar, även om det givetvis funnits många utmanande skift som har legat till grund för att värdiga vinnare har korats i de olika SM och KM-klasserna. Seglarna har varit väldigt disciplinerade i starterna och funktionärerna har gjort ett fantastiskt jobb. Det har gjort helgens arbete på startbåten lätt, smidigt och roligt.”, så sammanfattar seglingsledare Nichlas Josephsson helgen.

Under lördagen genomfördes fyra seglingar i respektive klass: de två SM-klasserna ILCA 7 öppen och ILCA 6 för damer, samt ILCA 6 herr, ILCA 4 dam och ILCA 4 herr där man seglade om klassmästartitlar. Baggen bjöd på en grå himmel och regn, men relativt stabila vindar från nordväst. Efter avslutade seglingar samlades deltagarna på hamnplan för after sail, prisutdeling för daily first och hamburgare – ett mycket uppskattat inslag.

Söndagen bjöd på växlande molnighet och lite lättare vindar: det sjätte racet i ILCA 6 bjöd på en dramatisk avslutning med ett större vindvrid och otroligt spännande sista läns där det var kamp in på mållinjen, med stora omkastningar i fältet. Segrande ur kampen gick Maja Hansson-Mild, GKSS, som tog hem SM-guldet i ILCA 6 dam på samma poäng som Jennifer Öhrnell, RÅSS. Trea slutade Tindra Forssén från KSSS. 

I ILCA 6 herr gick Alfons Selin, GKSS, segrande ur kampen, endast en poäng före tvåan Maximus Torstensson, KBS, och två poäng före Erik Norlén, KSSS.

Axel Hallquist, KSSS vann i ILCA 7 öppen, Lisa Modin, OXSS, ILCA 4 junior dam och Wilhelm Dahlberg, KSSS ILCA 4 junior herr. 

KSSS har  under sin snart 200-åriga historia anordnat otaliga mästerskap, men detta var det första där man använde sig av radiostyrda drönarmärken – märken som inte hålls på plats med hjälp av tamp och dragg, utan med hjälp av en liten elmotor och en surfplatta, något som både underlättar märkesförflyttningar och sparar funktionärernas händer.

Från KSSS vill vi rikta ett stort tack till alla seglare som deltog och till alla funktionärer som möjliggjorde tävlingen med sin outtröttliga energi.

På bilden: Svenske mästaren Axel Hallquist

Foto: Malcolm Hanes