Gotland Runt ger nya perspektiv på återvinning

I samband med starten av Gotland Runt uppmärksammas havsmiljön med nya perspektiv på återvinning och bilden av skräp Genom ett nytt gemensamt initiativ vill Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS), Stena Recycling och Coca-Cola i Sverige öka medvetenheten kring havsmiljön och samtidigt förändra synen på skräp, i syfte att ge det ett nytt liv och haven en ny chans. Med installationen Sweden Re:Imagined som presenteras i samband med starten av Gotland Runt vill parterna tillsammans med Håll Sverige Rent, Rena Mälaren, Kungliga Djurgårdens Intressenter och Kungliga Djurgårdens förvaltning sätta perspektiv på ett nytt Sverige där använda produkter ses som råvaror i stället för något som bara kastas bort. Samarbetet har ett särskilt fokus på vatten och att belysa problemen med nedskräpade sjö- och havsbottnar, vilket bland annat demonstreras av en konstinstallation tillverkad från 7 ton insamlat skräp på land och under ytan på Djurgården i Stockholm.

Vatten är en av de mest värdefulla naturresurserna och en avgörande del för det gemensamma ekosystemet. I projektet Sweden Re:Imagined har över hundra volontärer under tre dagar plockat och dykt efter skräp på Djurgården i Stockholm och i dess omgivande vatten. Totalt samlades det in över 7 ton skräp. Bland annat hittades stora mängder däck, bilbatterier och sparkcyklar i vattnet. Insamlingen genererade också hundratals påsar med skräp som samlats in på land. Det insamlade skräpet utgör grunden till en fysisk konstinstallation som illustrerar de långsiktiga problemen med nedskräpning, men också vilka möjligheter som finns om det tas tillvara på rätt sätt.

– Sverige är fullt av material som vi inte tar hand om och till och med dumpar i våra hav eller lämnar i naturen. Våra svenska vatten kan vid en första anblick se ut att må̊ bra. Men vi ser inte det som finns under ytan. På havs- och sjöbotten döljer sig mycket som inte hör hemma där och som är skadligt för såväl havsmiljö̈ som djurliv. Vi är stolta över om vi tillsammans med våra partners kan bidra till att lyfta perspektiven, säger Stefan Rahm, vd på KSSS.

Konstinstallationen kommer att visas i anslutning till starten av havskappseglingen Gotland Runt Offshore Race den 30 juni – 3 juli 2022 på Djurgården i Stockholm.

– Sweden Re:Imagined är ett viktigt samarbetsprojekt och har som huvudsakligt syfte att utmana bilden av vad skräp är. Om vi tillsammans kan förändra hur vi förhåller oss till skräp och säkerställa att det efter användning kan återanvändas eller återvinnas kan vi göra skillnad på riktigt. Vi måste alla bidra till att ändra värt sätt att konsumera, förebygga nedskräpning och utmana tanken om skräp och istället se det som en råvara, säger Melker Cullin, verksamhetschef, Stena Recycling.

Sweden Re:Imagined är ett omfattande projekt mellan KSSS, Stena Recycling och Coca-Cola i Sverige i samarbete med Håll Sverige Rent, Rena Mälaren, Kungliga Djurgårdens Intressenter och Kungliga Djurgårdens förvaltning. Projektet kommer att på olika sätt verka för att förändra synen på skräp där vi inte ser en använd produkt som skräp, utan råvara som kan få ett nytt liv genom antingen återanvändning eller återvinning.
– Vi har alla en ambition om att minska materialåtgång, återanvända och återvinna, för att möjliggöra reimagine – helt enkelt öka svenskarnas medvetenhet och gemensamt återskapa ett nytt perspektiv på hur vi fortsätter leda vägen i Sverige. Tillsammans är enda vägen framåt, säger Lisa Wahlström, kommunikations- och hållbarhetsdirektör, Coca-Cola Europacific Partners Sverige.

Om konstinstallationen
o Finns att se i Wasahamnen på Djurgården i Stockholm mellan den 30 juni och den 3 juli.
o Byggd av drygt 7 ton insamlat skräp från både land och vatten runt Djurgården i Stockholm.
o Bestående av bland annat tre tv-apparater, en videoapparat, två dammsugare, två stereoapparater, bordsfläkt, sparkcyklar, batterier, däck.
o Skräpet samlades in under tre dagar i juni 2022 av volontärer från Rena Mälaren, Coca-Cola i Sverige, Stena Recycling, KSSS och Håll Sverige Rent. Med stöd av aktörerna på Djurgården genom Kungliga Djurgårdens Intressenter och Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Besök Gotland Runt Offshore Race 2022 i Galärparken nära Wasahamnen på Djurgården i Stockholm mellan den 30 juni och den 3 juli.