ILCA 7-VM är igång

VM i ILCA 7 drog i gång i början av veckan och de tre svenska seglarna har fått en tuff start. Bäst har det gått för Emil Bengtson som ligger mitt i tabellen på en 61:a plats av totalt 126 båtar, efter fyra race.

- Starterna var väl rätt bra, men jag positionerade mig på ett sätt så att jag inte kunde vara med på tåget som slog tidigt. Jag hade bra kryssfart och några länsar var bra där jag tog en del båtar. Men generellt så kom jag inte upp i nivå – även om jag är nöjd med starterna och att jag därefter snabbt kan köra mitt spår, berättar Emil om sin inledning.


VM, som avgörs på Banderas Bay på den mexikanska västkusten, har hittills bjudit på bra vindar – 6–10 m/s och krabb sjö. Så det har krävts en hel del hårt jobb för att driva igång båten ordentligt.


Wilhelm Kark ligger en bit ner i fältet (94:e plats) efter ett par incidenter:


- Jag var väldigt nöjd med mina första kryssar och länsar generellt sett. Farten är bra nog för att kunna vara med och fightas för topp-10 placeringar i racen. För min del handlar det bara om att ge mig själv möjligheten, berättar Wilhelm och fortsätter:


- Dessvärre hade jag en incident med en annan båt i gårdagens andra start. Det resulterade i ett större hål i min båt. Den tog in mycket vatten vilket gjorde att jag fick se mig omseglad av majoriteten av fältet under racets gång. Det var tungt.

Tredje svensken är Ludde Lindqvist som är på 78:e plats i totalen. Ludde är 22 år och ingår i det svenska utvecklingslandslaget medan Emil (28 år) och Wilhelm (25 år) är en del av seglingslandslaget.


- Från svensk perspektiv så vill jag se en utveckling hos killarna, eller snarare att de själva gör det så de blir supermotiverade att jobba med tydliga utvecklingsmål och en bättre struktur, berättar förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:


- Det är i år Wille och Emil måste ta klivet för att kunna vara konkurrenskraftiga till 2024. Ludde kan ha lite längre perspektiv på sin utveckling och att skaffa erfarenhet och förståelse för vad han har framför sig. VM i år är också kval till nästa års VM, som är vårt första OS-kval. För att vi skall få med oss alla tre killarna till kvalet nästa år så måste de slå 30 procent av de andra länderna i år i Mexiko. Så resultatmässigt är det ett viktigt mål för teamet.

 

Läs mer här: 2022 ILCA 7 Men’s Worlds Championship – Day 2 – 2022 ILCA 7 Men MEX