J/80 - Alive 'n kicking

J/70 är den största klassen av J-båtar i Sverige och Norden men ser vi oss runt i Europa så är J/80 fortfarande en stor och levande klass. Det är därför kul för alla seglingsentusiaster att Per Roman tillsammans med sin spanska besättning konkurrerar med eliten i de internationella seglingarna under svensk flagg och med Kungliga Svenska Segelsällskapet som klubb.

Per Roman har seglat under hela sitt liv och bor sedan åtta år tillbaka i Spanien. För omkring två år sedan drog rorsmannen ihop en grupp skickliga seglare och började segla J/80 som fortfarande är en större klass än J/70 i Spanien och Frankrike. Besättningen började deras framgångar med en serie i södra Spanien där de lyckades kamma hem en seger. De fortsatte sedan med Spi Oest i Frankrike och sedan Spanska Mästerskapen, där de i båda fallen avslutade på en andraplats i totalen.
 
Under de större spanska regattorna i vår placerade sig besättningen regelbundet på podiet vilket vittnade om deras stora potential och gav laget bevis på att deras strategi fungerade. När det sedan var dags för EM i Frankrike i somras så kunde Per Roman ombord på GP BULLHOUND återigen påvisa deras goda seglingsförmåga när de slutade som fyra i totalen. De tog även hem vinsten i masterclass, trots det hade de en ganska låg genomsnittsålder ombord då Romans tolvåriga dotter Moa var med och seglade. Moa är en viktig resurs ombord då hon oavsett om det blåser stiltje eller 30 knop är entusiastisk och orädd. Hon har trots sin ringa ålder den rätta mentala inställningen för en gedigen seglare.
 
Roman med sin besättning har också seglat Principe de Astorias där de tog hem en förstaplats. Det var första gången som en utländskt rorsman seglade den vinnande båten. Efter det begav de sig till andra sidan Atlanten för de nordamerikanska mästerskapen i Newport med ett 30:tal båtar i fleeten. Däribland de som senare skulle segla VM. Skeppare Roman slutade då på en välförtjänt andra plats när de förberedde sig inför Världsmästerskapen. I VM seglade över 50 stycken båtar från 11 länder. Det var en intensiv duell mellan det amerikanska ledande laget styrd av den tidigare världsmästaren Glenn Darden och det svensk/spanska laget. Efter en otroligt bra seglingsinsats fick de i slutet av regattan ett VM silver.
 
Framgångarna under de senaste två åren har inte gjort Per trött på seglingen utan snarare tvärtom och han har en ambitiös plan för framtiden. Målet är att börja segla mer offshore och således har han införskaffat sig en JPK 1180. Den ska seglas i svenska farvatten under Gotland Runt och sedan även i Fastnet Race. Därefter i Middle Sea Race. Personligen så tycker han att det är mycket god rorsmanserfarenhet han har med sig från J/80 som kan appliceras i dessa tävlingar. Utöver det fortsätter satsningarna i J/80 för VM där han kommer segla med samma team.
 
Roman med sin besättning har gjort fantastiskt imponerande insatser i J/80 klassen och det är till vår allas stora glädje att han seglar för KSSS och under svensk flagg. Han konkurrerar med världseliten och visar var skåpet ska stå. Det ligger hårt arbete och talang bakom framgångarna och framtidsplanerna är mycket ambitiösa. Jag talar nog för oss alla när jag säger att vi är oerhört spända på att följa Per Romans segling.


Text: Filippa Söderbaum/IKK