Konfaläger skapar minnen för livet

Under sommaren 2022 har tre underbara konfirmationsläger genomförts på KSSS ö Långholmen, utanför Östanå färjeläge. Lägren är tre veckor långa. 44 konfirmander tillsamans med 18 instruktörer och en präst skapar magiska minnen som sent glöms.

Under dessa tre veckor är det daglig konfirmationsundervisning. På förmiddagarna får konfirmanderna lära sig om kristendomen och bli guidade i livets stora frågor av prästen. Eftermiddagarna spenderas på vattnet i IF-segelbåtar.
KSSS konfirmationsläger är ett läger för alla. Såväl för den som aldrig suttit i en segelbåt förut som för en tävlingsseglare.
De första två veckorna seglar fyra konfirmander tillsammans med en instruktör. Seglingen är uppdelad i tre block. Första veckan är grundblocket och där får alla lära sig grunden i segling.
Efter den första veckan åker hela lägret ut på långsegling med 12 IF-båtar i fem dagar. Då seglar man ut i ytterskärgården. Varje besättning består av fyra eller fem konfirmander och en eller två instruktörer och har med sig sin egen mat..
Under långseglingen hålls konfirmationslektionerna på klippor i skärgården istället för i logen på Långholmen. Då påbörjas även navigationsblocket.
Efter långseglingen är alla konfirmander varma i kläderna och då är det dags att påbörja kappseglingsblocket som avslutas med en regatta.
Efter tre veckors intressant religiös undervisning och härlig segling är det dags för konfirmation i Roslagskulla Kyrka. Där får föräldrar, släkt och vänner samlas för att träffa sina ungdomar igen.
Efter konfirmationen åker konfirmander, instruktörer, familj, släkt och vänner tillbaka till Långholmen för en sista måltid tillsammans innan lägret avlsutas med skott, flagg och kramkalas.
Den 14 juni, en av årets varmaste dagar, anlände ett gäng glada, förväntansfulla och pirriga konfirmander till ön för det första lägret. Efter lite mingel var det dags att hissa den svenska flaggan och skjuta ett skott. Konfa 53 var igång!
Under dessa veckor var vädret på topp. 30 grader varje dag och med det kom även mycket glassig segling. Under lägret firades även midsommar. Kransfabriken gick igång och på eftermiddagen hade hela konfa 53 varsin midsommarkrans på huvudet. Midsommarstången restes och små grodorna dansades.
En viktig del av konfirmationslägren på Långholmen är “oljebergen” som äger rum i solnedgången på oljebergsklippan. Där får alla konfirmander varsin kväll, där de får möjlighet att prata, sjunga och be tillsammans med resten av lägret. Några av låtarna som ofta sjungs är Sol, vind och Vatten, Here Comes the sun och Halleluja.
Den 3 juli var det dags för konfirmationsgudstjänst i kyrkan.
Därefter laddade ett nytt instruktörsgäng och präst upp för nästa läger, konfa 54. Trots aningen kallare dagar stoppade inte det konfa 54.
Det vankades magiska konfirmationspass med prästen Jenny och prästassistenten Nadine. Efter konfapassen började fartfylld segling med mycket vind. En rivstart!

En vecka in på lägret begav sig konfa 54 ut på långsegling där första destinationen var Rödlöga. Efter nio timmars segling i regn väntade ett soligt och välkomnande Rödlöga där första natten spenderades.

Efter långseglingen och båtstäd var det dags att påbörja den tredje veckan. Temadagar och bröllop infann sig. Roliga dagar och magiska kvällar summerar konfa 54.

Den 24 juli var det dags för konfirmation. Lägercheferna Therese och Carl höll ett avslutande tal och den svenska flaggan hissades ner. Konfa 54 var avslutat.

Sommaren var inte slut här. För gänget som skulle göra konfa 55 till ett magiskt läger hade sommaren knappt börjat. 18 instruktörer, prästassistent Sebastian och präst Jennifer var exalterade för att välkomna det sista gänget konfirmander för sommaren. Den 26 juli hissades flaggan i topp igen och det tredje konfirmationslägret var igång.

Kan man inviga augusti månad bättre än att bege sig ut i skärgården med 12 IF båtar, 44 konfirmander och 20 instruktörer? Det tyckte inte konfa 55. Den 1 augusti begav sig lägret till Rödlöga för att sedan efter nio timmars segling avnjuta en måltid på en kobbe i solnedgången. Dagen efter hissades segel och Lilla Tistronskäret pekades ut på sjökorten. Här ägde även dopet rum. Under konfa 55 döptes 6 konfirmander.

Efter tre nätter och fyra dagar ute till havs var det dags att ta ett slag och segla hem mot Långholmen. Sommaren började lida mot sitt slut och det gjorde även konfa 55. Den 14 augusti var det konfirmation.

Hedvig Fredrikson, instruktör