KSSS-båtar skördar framgångar i Maxi Yacht Rolex Cup

När vi summerar Maxi Yacht Rolex Cup i Porto Cervo på Sardinien kan vi konstatera att två båtar med KSSS-flagg vann sin respektive klass, J-båten Svea och Swan 115 Shamanna.

En Mistral-vind med vindbyar på över 30 knop omöjliggjorde försöken att kappsegla den sista dagen av 2022 Rolex Maxi Yacht Cup på Sardiniens Porto Cervo. Även om den spektakulära fleeten på nästan 50 båtar, inklusive fyra J-båtar, förflyttade sig till ett mer skyddat område söder om Porto Cervo, var de nordvästliga vindarna för kraftiga. Några minuter innan startsekvenserna började, blåste det 25-28 knop, med en prognos om tilltagande vind. Då fattades beslutet att ställa in seglingarna och se till att båtarna kom säkert i hamn.

Vinnare av fyra av veckans fem starter och totalseger i J-klassens blev KSSS-båten Svea. Med en rutinerad fast i J-båtssammanhang ny besättning seglade man till sig en imponerande seger med sju poängs marginal. Sveas besättning såg till att göra bra starter och gjorde få misstag under veckans seglingar.

Efter att ha vunnit Superyacht Cup Palma i början av juli har Svea, med Bouwe Bekking på taktik och Steve Hayles som navigatör, nu vunnit båda race de ställt upp i, vilket får sägas vara en bragd i sig själv.

Genom att ta andraplatsen i Porto Cervo denna vecka vinner den amerikanska J-båten Ranger Kohler Cup för det bästa laget under de tre regattorna 2022. De vann klassen på Saint Barth's Bucket, var trea i Superyacht Cup Palma och slutade tvåa i veckans Maxi Yacht Rolex Cup. Detta är en enastående prestation för ett annat nytt team som enbart tävlat tillsammans i mindre än ett år. Deras andraplats i det avslutande racet var avgörande för att hålla Svea bakom sig med en poängs marginal, trots att Svea enbart ställde upp i två regattor.

Men framgångarna slutar inte där. Shamanna, en Swan 115 som även den seglar under KSSS-flagg, mer eller mindre utklassade konkurrenterna i den största klassen, Super Maxi. Shamanna hade serien 1-1-2-1 och var hela 6 poäng före tvåan Geist.

Stort grattis önskar till alla duktiga seglare ombord på båda dessa båtar!

Text: Iohn Ryott, KSSS Informationskommitté

Foto: J Class, Studio Borlenghi