Pelle Petterson prisades

Jan Stenbecks minnespokal tilldelades Pelle Petterson för sina insatser inom framförallt matchracingen som han la grunden för i Sverige. Hans lugna anspråkslösa sätt kombinerat med ständig vilja att vinna och gedigna praktiska och teoretiska kunskaper om båtar och segling har lagt grunden för en enastående karriär inom segelsporten. Och på detta sätt har han varit ett föredöme för alla unga seglare som vill utvecklas inom sporten.

Pelle Petterson började sin seglingskarriär i Kullavik. 1964 tog han OS-brons i starbåt tillsammans med Holger Sundström och 1972 ett OS-silver med Stellan Westerdahl. 1969 vann han ett VM-guld. Petterson var också en av de drivande i Sveriges America's Cup-satsningar 1977 och 1980.

 

Petterson är mycket känd för att ha konstruerat främst segelbåtar där Maxi båtarna är de mest kända. Totalt har fler än 85 000 båtar tillverkats efter Pettersons ritningar.

 

2011 blev Petterson först att bli invald i Svensk seglings Hall of Fame.

Priset delades ut i samband med en lunch hos Lars Wiklund i Långedrag i förra veckan.

 

På bilden från vänster: Thomas  Haraldsson, vice rorsman på Sverige under kampanjerna 1977 och 80 i Newport, OS-seglaren Cecilia Jonsson, Pelle Petterson, Christer Johansson, Christer Salén och OS-silvermedaljören Fredrik Bergström.

På bilden 

Petterson är mest känd för att ha konstruerat främst segelbåtar. Att han kom in på detta var egentligen ett sätt att finansiera sin egen segling. Båtar som Pelle Petterson har ritat är exempelvis Maxi 68Maxi 77Maxi Fenix, 909, 999, 606Maxi Racer samt ett antal Monark segelbåtar såsom 540, 606, 806 och Giggen (Monark 44). Han har även designat motorbåtar, bland andra Alfa 24, Exotic 28 och 32 samt delar av MaxiNimbus och Crescents båtprogram. Totalt har fler än 85 000 båtar tillverkats efter Pettersons ritningar[1]. Han designade även Volvo P1800, för vilket han 2004 blev utnämnd till hedersmedlem i Svenska Volvo P1800-klubben.[2] Samma år fick han också KTH:s stora pris för sin livslånga designgärning. Förutom P1800 och båtar har Pelle Petterson designat gräsklippareutombordsmotortakboxarmopeder, en klocka, med mera.

Det finns även seglingskläder som bär namnet Pelle Petterson men dessa formges av dottern Cecilia. Den andra dottern bor i USA och är gift med seglaren Paul Cayard.

Pelle Petterson har också varit en framgångsrik kappseglare. Han började sin seglingskarriär vid familjens sommarställe i Kullavik, där han idag bor. 1964 erövrade han ett OS-brons i starbåt tillsammans med Holger Sundström och 1972 ett OS-silver med Stellan Westerdahl1969 erövrade han ett VM-guld. Petterson var också en av de drivande i två av Sveriges America's Cup-satsningar.[1]

2011 blev Petterson först att bli invald i Svensk seglings Hall of Fame.[3]