Sol, segling och ett svenskt mästerskap på Sandhamn

Det var med en något bekymrad min som seglingsledare Håkan Andersson tog ton under det skepparmöte som skulle bli startskottet för tre dagars segling på Sandhamn. Vindprognosen såg allt annat än lovande ut, men för en gångs skull är det med glädje vi konstaterar att meteorologerna hade väldigt fel! Sandhamn bröd på riktig seglingspropaganda under helgen och det var idel glada miner på brygga från så väl seglare som funktionärer och seglingsledning.

Sandhamn bjöd under hela helgen på riktigt propagandaväder med både sol och vind av varierande styrka. Fyra bankappseglingar, tre på lördagen och ett på nationaldagens morgon, och två havsrace, ett längre på 104 och ett kortare på 22 sjömil kunde genomföras. Parallellt med SM genomfördes också en SRS-regatta för både Double-Handed och Full Crew som lockade många kompetenta besättningar som tog tillfället i akt att träna inför stundande Gotland Runt under två havsrace.
Under skepparmötet lördag morgon sa seglingsledare Håkan att han hade en förhoppning om att kunna genomföra i alla fall ett ban race under dagen, enligt prognosen skulle vinden dö ut helt kring lunch – det gjorde den inte! Tre race kunde effektivt avverkas i vindar mellan 8 och 14 knop och vi konstaterar draggande märken är ett minne blott – KSSS nya drönarmärken skötte sig fantastiskt och uppskattas mycket av både seglare och banläggare. 

”Vinden har varit hyffsat stabil, linjen har varit jämn. Nästan oförskämt bra med tanke på prognosen.” konstaterade Martin Strandberg på Ray mellan andra och tredje racet.

18.55 lördag kväll gick startskottet för ORC-klassens långa havsrace. Ett par minuter senare startade Double Handed-klassen och sist ut var SRS full crew. Det såg ut som en tavla när flottan försvann mot horisonten, Södergrundan skulle rundas innan det bar av norrut mot Armbågen.
Det 104 sjömil långa racet seglades i relativt stabila vindar som mestadels höll sig mellan 9 och 12 knop. ”Det var någon gång vi såg en 8:a på displayen, och sen blåste det faktiskt 16-17 knop när vi rundade up väderbojen för att segla tillbaka” berättar Johan Tuvstedt som seglade i DH-klassen ombord på J/122 Jolene.

Konsensus på bryggan när fältet kommit in var att det hade varit fantastiskt fin segling, om än något kylslaget på natten – det var ändå 45NM kryss som skulle avverkas på railen - ja ännu mer för de i mindre båtarna i fältet: när de sista båtarna skulle göra sin sista rundning och vända hem vred vinden 180 grader och de fick vackert kryssa vidare. Hatten av för en enorm kämpainsats.
Efter en välförtjänt natt av vila och icke frystorkad mat var det så dags för SM i havskappseglings sista dag. Två båtar i fältet stack ut lite från övriga och turades om att spika race: Club Swan 42 Ray och First 36.7 Malin med lag Pro4u. Inför den sista och avslutande havsetappen ledde Malin med 2,5 poäng före Ray: då det blev 4 banrace kunde man räkna bort den femteplacering som man dragits med sen första dagen. Därmed räckte det inte för Ray att vinna sista racet, man behövde också förlita sig på att andra besättningar skulle klämma sig in före Pro4u om det skulle bli ett SM-guld…
Denna gång gick det inte hela vägen, det blev rutinerade Patrik Forsgren med besättning som fick addera ytterligare ett SM-guld till samlingen. Chapeau!

SRS Double Handed vanns av Martin Strömberg och Anders Dahlsjö som seglade Z30+ Zeus
Dehler 45 Solong tog hem SRS Full Crew, där stod Johan Bratt vid rodret!
Hatten av till alla seglare, väl seglat! En eloge till alla funktionärer – utan er är det inte möjligt att genomföra en seglingstävling av denna kaliber.

Vi vill också passa på att tacka Sandhamns hamnvakter för gott samarbete under helgen!

Resultat Svenskt Mästerskap Havskappsegling OR

Resultat SRS och SRS DH

Bilder